Οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν συμπαθούν τους θεσμούς που δεν τους επέτρεψαν κάποτε να μετατρέψουν την Ελλάδα σε λαοκρατία. Και συνεχίζουν να βάλλουν εναντίον τους, σε κάθε αφορμή, αναδεικνύοντας και το πραγματικό τους ποιόν. Ισως, αρνούμενοι να αποδεχθούν μέσα τους το σημερινό απίστευτο χάλι στην Κουμουνδούρου, να φαντασιώνονται ότι βρίσκονται ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κυρίες Ιωάννα Κλάπα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, και Γεωργία Αδειλίνη, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έδειξαν όμως χαρακτήρα.
Αποχώρησαν από την αίθουσα της Βουλής, όπου διεξαγόταν ημερίδα με θέμα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», όταν άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει υποδείξεις στις λειτουργούς της Δικαιοσύνης για υποθέσεις που ερευνώνται, να τους λέει και τι «επιβάλλεται» να γίνει και να τις προτρέπει να… σταθούν στο ύψος των περιστάσεων! Απύθμενο το πολιτικό του θράσος, είπαν πολλοί, ακούγοντάς τον να κάνει επίσης λόγο «για εμβάθυνση του κράτους δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία». Δεν δοκιμάστηκε η Δημοκρατία από τις ραδιουργίες του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν δοκιμάστηκε η Δημοκρατία από την παράβαση καθήκοντος που οδήγησε το δεξί του χέρι, τον Νίκο Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο και στην ομόφωνη καταδίκη του;
Αντιπερισπασμός
Οι εμποτισμένες με αντιθεσμική αντίληψη αναφορές του Τσίπρα ήταν πιθανότατα αντιπερισπασμός. Λίγες ημέρες πριν, είχε αποφασιστεί η άρση της προστασίας μαρτύρων, βάσει των καταθέσεων των οποίων κατηγορήθηκαν αδίκως, με αφορμή την υπόθεση της Novartis, πολιτικά πρόσωπα, των οποίων αργότερα οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν. Και φυσικά, πλησιάζει η ώρα που θα μάθουμε ποιοι μεθόδευσαν την απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ανασύρθηκαν από το αρχείο οι μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων μαρτύρων. Λογικό είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να ανησυχούν και να μην μπορούν μάλιστα να το κρύψουν. Εκτός της δημοσκοπικής κατρακύλας και της –αναπόφευκτης– διάσπασης που θα ακολουθήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή νέου προέδρου, έχουν να βγουν πολλά στη φόρα. Επίσης, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τα αεροσκάφη Ρ3Β και το πιο πιθανό είναι ότι θα ακούσουμε πολλά εν καιρώ.
Υποχρέωσή τους
Οι δύο ισχυρές κυρίες της Δικαιοσύνης έβαλαν λοιπόν τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του. Δικαστικές πηγές, που μίλησαν στο dikastiko.gr, τόνισαν πως η Ιωάννα Κλάπα και η Γεωργία Αδειλίνη «έχουν υποχρέωση να προασπίσουν το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και κυρίως από επιθέσεις που είναι άδικες και εμπεδώνουν ένα αίσθημα προς τους πολίτες που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Πολλοί κούνησαν μάλιστα καταφατικά το κεφάλι τους, ακούγοντας τις ίδιες πηγές να λένε πως «πάντα έχει σημασία ποιος λέει τι». Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απαξιωθεί, είναι η αλήθεια, στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που τον «μαύρισε» στις κάλπες του 2023, εκφράζοντας την οργή του για τα πεπραγμένα του, αλλά και για τον τρόπο που αντιπολιτεύθηκε από το 2019 και μετά.
Καθόλου τυχαίες
Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και η Γεωργία Αδειλίνη ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τον Ιούλιο του 2023 και τα ασκούν με επιτυχία. Η οικία της προέδρου του Αρείου Πάγου δέχθηκε επίθεση με μολότοφ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου από ομάδα τρομοκρατών, με αποτέλεσμα μάλιστα τον τραυματισμό αστυνομικού. Η Ιωάννα Κλάπα έχει επιδείξει φοβερό σθένος στη διάρκεια της διαδρομής της. Δεν πτοείται από απειλές και κοίταξε στα μάτια σκληρούς κακοποιούς, μεταξύ των οποίων και μεγαλέμπορους ναρκωτικών, αλλά και κυκλώματα που προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στις έρευνές της. Οι απανωτές νυχτερινές της έφοδοι στις φυλακές Κορυδαλλού άφησαν εποχή. Ως ειδική εφέτης-ανακρίτρια χειρίστηκε την υπόθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, ενώ ήταν πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε με 13-0 τον Νίκο Παππά. Η Γεωργία Αδειλίνη χειρίστηκε την υπόθεση της Ρικομέξ, ήταν η εισαγγελέας στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, πέρασε ως εποπτεύουσα εισαγγελέας από την ΕΥΠ, ενώ συνέταξε την παραπεµπτική πρόταση για τον Νίκο Παππά, για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.