Με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού στη φαρέτρα της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, σαν… έτοιμη από καιρό δεν διστάζει να ριχτεί στη μάχη του δημοσίου διαλόγου για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των θεσμών, σύμφωνα με το δικό της αξιακό σύστημα.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης κι αφοσίωσης στο καθήκον και ένα ζωηρό μεσογειακό ταμπεραμέντο χειρίστηκε υποθέσεις με «γωνίες» και πήρε αποφάσεις που πρόσθεσαν στο βιογραφικό της εύσημα, αναγνώριση, διακρίσεις αλλά και αρκετούς εχθρούς-ζηλωτές «λαϊκών δικαστηρίων», συντεχνιακών αντιλήψεων και τοξικών αντιπαραθέσεων.

Από το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Ο αγώνας για δημοκρατία και θεσμούς ενάντια στις νέες προκλήσεις» και στο πρώτο πάνελ «Για τους θεσμούς σε μια εποχή αβεβαιότητας», η Ιωάννα Κλάπα, αναφερόμενη στην υπό ανακριτική εξέλιξη της υπόθεσης του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, σημείωσε ότι στη χώρα μας, σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους αλλά και τη συνείδηση του δικαστή, υπάρχουν οι υψηλότερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών. Υπεραμύνθηκε του έργου του εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, σημειώνοντας ότι θαυμάζει την ψυχραιμία και την επιμέλειά του καθώς, αν και εγκαλείται καθημερινά και στοχοποιείται, καταβάλλει τη μεγαλύτερη ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια.

Περιφρούρηση του Δικαίου

Στο σκηνικό των τελευταίων μηνών, με την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και την τοξικότητα να ρίχνει τη σκιά της στον δημόσιο πολιτικό, επιστημονικό, νομικό και κοινωνικό διάλογο, η Ιωάννα Κλάπα παρεμβαίνει εκφράζοντας την αγωνία της αλλά και την αποφασιστικότητά της για την περιφρούρηση του Δικαίου και των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Σεβόμενη τον πόνο των συγγενών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας και αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της Δικαιοσύνης, εφιστά την προσοχή σε αντιδράσεις και κινήσεις που καθορίζονται μονοσήμαντα από το θυμικό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο τέλος της ομιλίας της κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διαμεσολάβηση, οικονομική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνη», η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σημειώνει: «Ο δικαστής δεν συγκαλύπτει, ούτε χειραγωγείται. Οφείλει να διερευνά σε βάθος, όποιοι και αν εμπλέκονται. Λάθη κάνει και οφείλει να ακούει τη θεσμική κριτική που του ασκείται και να μελετά τα θεσμικά αιτήματα που υποβάλλονται. Δεν χειραγωγείται, όμως, από οποιονδήποτε. Ουδείς μπορεί να το επιτύχει, όση πίεση και αν ασκήσει. Και αυτό είναι γεγονός που όλοι αντιλαμβάνονται ότι επιχειρείται τον τελευταίο καιρό».

Όπως διευκρίνισε η Ιωάννα Κλάπα, «κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και για την εξυπηρέτηση των δικών τους εξωδικαστικών συμφερόντων, εκμεταλλευόμενοι το θυμικό των πολιτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, την αγωνία ή τον πόνο τους, επιχειρούν οργανωμένα και με κάθε τρόπο να διασύρουν τον θεσμό... “Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με μας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα”. Με τον τρόπο αυτό, παραπληροφορώντας, παρασύρουν δυστυχώς μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι είτε έχουν πλήρη άγνοια είτε ενεργούν με σκοπιμότητα. Πολίτες, οι οποίοι υιοθετούν την άποψη ότι η Δικαιοσύνη είναι εξαρτώμενη από το κράτος και η μόνη λύση είναι ένα είδος “λαϊκής δικαιοσύνης”… Δεν αντιλαμβάνονται οι αφελείς ότι θίγοντας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, βάλλουν κατά αυτής ταύτης της Δημοκρατίας. Εκτός αν αυτός είναι ο σκοπός τους».

Η Ιωάννα Κλάπα έχει πολλές φορές… ενοχλήσει και… ξεβολέψει με τους χειρισμούς της, τις θέσεις και τις εκπεφρασμένες απόψεις της. Οι δικηγόροι την περασμένη Δευτέρα κήρυξαν καθολική αποχή λόγω «των παρεμβάσεων της προέδρου του Αρείου Πάγου».

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός ήταν ειδική εφέτης ανακρίτρια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013. Στα τέλη του Ιουλίου 2023 «σκαρφαλώνει» στην προεδρία του Αρείου Πάγου.

Θρυαλλίδα αντιδράσεων

Στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, η διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής έρευνας ως προς την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελικού λειτουργού να αφήσουν ελεύθερο τον ποινικολόγο αποτέλεσε θρυαλλίδα αντιδράσεων. Δικαστικές ενώσεις και δικηγόροι καταφέρθηκαν εναντίον της απόφασης, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών.

«Αλλο η ανεξαρτησία, άλλο το ανεξέλεγκτο», απάντησε ο Αρειος Πάγος. Αντίστοιχες αντιδράσεις σημειώθηκαν και με την παρέμβασή της στην υπόθεση του κυκλώματος διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου. Έχει συμμετάσχει, ως μέλος του Α1 Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του έγκλειστου πρώην βουλευτή της ΧΑ, Ηλία Κασιδιάρη.

Υπήρξε πρόεδρος στο Ειδικό Δικαστήριο που δίκασε και καταδίκασε τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες. Εχει παρέμβει στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, ζητώντας την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Στις 27 Ιουνίου του 2024 το σπίτι της, στην περιοχή του Παπάγου, γίνεται στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού που φυλάσσει το σπίτι της.