Τις απειλές του δικηγόρου των κουκουλοφόρων μαρτύρων της σκευωρίας Novartis, αποδόμησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει τα περί της δίωξης στις ΗΠΑ, σε βάρος όσων αποκαλύψουν τα ονόματα των κουκουλοφόρων μαρτύρων, ο κύριος Γεωργιάδης είπε «ας πάει και στην αμερικάνικη Δικαιοσύνη, ας πάει και στον Πάπα της Ρώμης, ας πάει και στον Πούτιν, ας πάει όπου θέλει. Αν πιστεύει κάποιος ότι οι Έλληνες δικαστές, που τώρα εξετάζουν το αίτημα να βγουν οι κουκούλες, από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες της Novartis, πρόκειται να φοβηθούν τον δικηγόρο των μαρτύρων, που λέει θα τους κάνει μήνυση στην Αμερική, εγώ δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας δικαστής που δεν θα δεχθεί το δίκαιο αίτημά μας, φοβούμενος τον δικηγόρο των μαρτύρων αυτών στην Αμερική. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Θα ήταν τραγικό αν συνέβαινε. Πρόκειται περί ευθείας παρεμβάσεως στην ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ δε θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου να έχω ξαναδεί τέτοιου είδους παρέμβαση, στην ελληνική Δικαιοσύνη». Πράγματι, ένας δικηγόρος να απειλεί δικαστές ότι θα τους κάνει μήνυση στις ΗΠΑ, μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ψύχραιμη κίνηση, η οποία περισσότερο φόβο δείχνει, απ' οτιδήποτε άλλο. Στην αστειότητα που αναφέρει ο συγκεκριμένος δικηγόρος στη συνέντευξή του, ότι δήθεν θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδιώξουν την Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ, ο κύριος Γεωργιάδης είπε «θα πάει να ζητήσει απ' την αμερικανική κυβέρνηση, να εκδιωχθεί η Ελλάδα απ' τον ΟΟΣΑ. Και πώς θα το κάνει αυτό δηλαδή; Δηλαδή, άντε εγώ σου λέω ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση λέει "να εκδιωχθεί η Ελλάδα απ' τον ΟΟΣΑ". Πώς θα το κάνει αυτό;», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αναρωτιέμαι αν είναι δικηγόρος καν. Πώς βγάλαν αυτοί οι άνθρωποι λεφτά, δεν μπορώ να καταλάβω. Ο ΟΟΣΑ είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός. Θα πας σε έναν αμερικάνικο δικαστήριο και θα πεις "να διώξετε την Ελλάδα απ' τον ΟΟΣΑ". Τι διαδικασία είναι αυτή;» θέλοντας να καταδείξει τη γελοιότητα της συγκεκριμένης απειλής.

Όταν οι θεσμικώς ευαίσθητοι, ήταν... αναίσθητοι

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποδόμηση που κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, στα επιχειρήματα όσων εμφανίζονται -οψίμως- ως «θεσμικώς ευαίσθητοι», οι οποίοι υποστηρίζουν το επιχείρημα πως «αν αποκαλυφθεί η ταυτότητα ενός προστατευόμενου μάρτυρα, πλήττεται το κύρος του θεσμού». Κι αυτό διότι η Ελένη Τουλουπάκη -που χειριζόταν την υπόθεση- είχε πρώτη αποκαλύψει την ταυτότητα ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, αυτή του Νίκο Μανιαδάκη, στον οποίον είχε αποδοθεί το ψευδώνυμο "Γιάννης Αναστασίου". Συγκεκριμένα, ο κύριος Γεωργιάδης είπε «η κυρία Τουλουπάκη του άσκησε δίωξη -αν θυμάστε τον έπιασε στο αεροδρόμιο- και είπε "ο κύριος Μανιαδάκης, δεν είναι ο κύριος Μανιαδάκης, είναι ο κύριος Αναστασίου και τον είχα εγώ ορίσει προστατευόμενο μάρτυρα". Και του άσκησε δίωξη για κακούργημα, απ' την οποία δίωξη ο κύριος Μανιαδάκης αθωώθηκε αμετάκλητα. Δηλαδή, όχι μόνο του έβγαλε την κουκούλα. Αλλά απεδείχθη ότι του έβγαλε την κουκούλα με ψεύτικες κατηγορίες, που έπεσαν στο δικαστήριο. Ένας απ' αυτούς τους "ευαίσθητους", είπε "κυρία Τουλουπάκη μου, πλήττεις το θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα στην Ελλάδα, βγάζοντας την ταυτότητα του Μανιαδάκη στη δημοσιότητα";. Το είπε ένας; Το είπε;». Είναι προφανές ότι η σπουδή της διατήρησης του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα, στους κουκουλοφόρους μάρτυρες, μόνο το κύρος του θεσμού δεν είναι.

Ο καταδικασμένος για απάτη προστατευόμενος μάρτυρας

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ονόματι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για απάτη. Ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι η ταυτότητά του έγινε γνωστή, καθώς εστάλη από την Αμερική έγγραφο το οποίο πήγε στη Βουλή, από το οποίο πρόκυπτε ότι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, κατείχε τη θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας της Novartis, κατά τα έτη που την κατείχε ο κύριος Δεστεμπασίδης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «στην Αμερική, ο Δεστεμπασίδης είπε -γιατί έχουμε την κατάθεσή του- ότι "οι γιατροί και τα λοιπά". Στην Ελλάδα ότι μου φέρανε εμένα 2.000.000. Καλά, ότι μου φέρανε εμένα 2.000.000 στην Αμερική δεν το θυμήθηκε; Δηλαδή, όταν περνάς τον Ατλαντικό δεξιά-αριστερά, αλλάζει η μνήμη σου; Εγώ ισχυρίζομαι ότι ο κύριος Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, καθοδηγήθηκε από κάποιον να τα πει αυτά». Είναι προφανές ότι αν ένας μάρτυρας γνωρίζει για τον χρηματισμό ενός πολιτικού στην Ελλάδα, θα τον είχε αναφέρει και στην κατάθεσή του στις ΗΠΑ, όχι μόνο στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη, γεγονός που συνιστά ότι η μαρτυρία είναι τουλάχιστον προβληματική.

Συνεχίζοντας, ο κύριος Γεωργιάδης είπε «άρα λοιπόν, όταν θα φτάσει στο δικαστήριο, θα τον ρωτήσουν οι δικοί μας δικηγόροι, "κύριε Δεστεμπασίδη, ποιος σε έβαλε να τα πεις αυτά"; Γιατί εγώ ξέρω ότι δεν έχω πάρει 2.000.000. Άρα, ποιος σε έβαλε;». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, για το ποιος κρύβεται πίσω απ' αυτό, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «είναι σίγουρα κάποια πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν μπορώ να πω ποια απ' αυτά», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Παύλος Πολάκης, είχε παραδεχθεί τότε δημοσίως ότι ήξεραν τους μάρτυρες, ότι τους πιάσανε να κλέβουνε και τους πιέσανε να "κελαηδήσουν". Τα έχει πει ο Πολάκης τότε. Τον κατηγορεί ο Κοντονής για αυτό, από τότε αν θυμάστε». Μένει να φανεί, εάν θα αρθεί το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα στους κουκουλοφόρους μάρτυρες της Novartis, μιας και τα στόματα θα αναγκαστούν να ανοίξουν. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι όσα θα πουν, θα αρέσουν στα πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Παναγιώτης Στάθης: «Novartis: η δήλωση του δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων στην Αμερική, λέει ότι θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος σας - σε βάρος όσων αποκαλύψουν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα. Θα ασκηθεί δίωξη, θα ζητήσει από το αμερικανικό δημόσιο να ασκήσει δίωξη».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο δικηγόρος κάποιων ανθρώπων, εξέφρασε σε μια εφημερίδα στην Ελλάδα, σε μια συνέντευξή του, τι σκοπεύει να κάνει επ ονόματι των πελατών του, στην περίπτωση που η ελληνική Δικαιοσύνη βγάλει τις κουκούλες. Πρώτα απ' όλα, ένας δικηγόρος έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι νομίζει - στα πλαίσια των νόμων του κράτους που ασκεί τη δικηγορία. Ας πάει και στην αμερικάνικη Δικαιοσύνη, ας πάει και στον Πάπα της Ρώμης, ας πάει και στον Πούτιν, ας πάει όπου θέλει. Αν πιστεύει κάποιος ότι οι Έλληνες δικαστές, που τώρα εξετάζουν το αίτημα να βγουν οι κουκούλες, από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες της Novartis, πρόκειται να φοβηθούν τον δικηγόρο των μαρτύρων, που λέει θα τους κάνει μήνυση στην Αμερική, εγώ δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας δικαστής που δεν θα δεχθεί το δίκαιο αίτημά μας, φοβούμενος τον δικηγόρο των μαρτύρων αυτών στην Αμερική. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Θα ήταν τραγικό αν συνέβαινε. Πρόκειται περί ευθείας παρεμβάσεως στην ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ δε θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου να έχω ξαναδεί τέτοιου είδους παρέμβαση, στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι έννομο συμφέρον, άμα νιώθει ότι θίγεται, δεν έχει έννομο συμφέρον να προστατευθεί;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Εδώ γράφει μέσα, ότι θα πάει να ζητήσει απ' την αμερικανική κυβέρνηση, να εκδιωχθεί η Ελλάδα απ' τον ΟΟΣΑ. Και πώς θα το κάνει αυτό δηλαδή; Δηλαδή, άντε εγώ σου λέω ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση λέει "να εκδιωχθεί η Ελλάδα απ' τον ΟΟΣΑ". Πώς θα το κάνει αυτό;»

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα γιατί το κάνει λέτε;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Αναρωτιέμαι αν είναι δικηγόρος καν. Πώς βγάλαν αυτοί οι άνθρωποι λεφτά, δεν μπορώ να καταλάβω. Ο ΟΟΣΑ είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός. Θα πας σε έναν αμερικάνικο δικαστήριο και θα πεις "να διώξετε την Ελλάδα απ' τον ΟΟΣΑ". Τι διαδικασία είναι αυτή;»

Παναγιώτης Στάθης: «Αυτούς που λένε, ότι αν αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, πλήττεται ο θεσμός ο συγκεκριμένος και δεν θα ξαναπηγαίνει ποτέ κανένας να καταγγείλει ένα σκάνδαλο διαφθοράς, τι λέτε;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θέλω να τους θέσω ένα απλό ερώτημα. Ας υποθέσουμε ότι η αποκάλυψη της αληθινής ταυτότητας ενός προστατευόμενου μάρτυρα -στην ελληνική εκδοχή, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος-, δεν πρέπει να γίνεται γιατί πλήττει το θεσμό. Αυτό δε μου λέτε;»

Παναγιώτης Στάθης: «Αυτό».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Όταν η κυρία Τουλουπάκη έβγαλε την κουκούλα απ' τον κύριο Νίκο Μανιαδάκη -ο οποίος ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, με το όνομα "Γιάννης Αναστασίου"- και η κυρία Τουλουπάκη του άσκησε δίωξη -αν θυμάστε τον έπιασε στο αεροδρόμιο- και είπε "ο κύριος Μανιαδάκης, δεν είναι ο κύριος Μανιαδάκης, είναι ο κύριος Αναστασίου και τον είχα εγώ ορίσει προστατευόμενο μάρτυρα". Και του άσκησε δίωξη για κακούργημα, απ' την οποία δίωξη ο κύριος Μανιαδάκης αθωώθηκε αμετάκλητα. Δηλαδή, όχι μόνο του έβγαλε την κουκούλα. Αλλά απεδείχθη ότι του έβγαλε την κουκούλα με ψεύτικες κατηγορίες, που έπεσαν στο δικαστήριο. Ένας απ' αυτούς τους "ευαίσθητους", είπε "κυρία Τουλουπάκη μου, πλήττεις το θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα στην Ελλάδα, βγάζοντας την ταυτότητα του Μανιαδάκη στη δημοσιότητα";. Το είπε ένας; Το είπε;»

Παναγιώτης Στάθης: «Όχι».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Άρα τι είναι, α λα καρτ είναι τώρα δηλαδή; Τι γίνεται;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Είναι απολύτως προφανές, ότι αν τους ένοιαζε αυτό, η πρώτη που θα έπρεπε να έχουν ασκήσει κριτική, θα ήταν η Τουλουπάκη -που επαναλαμβάνω- αποκάλυψε την ταυτότητα του πρώτου μάρτυρα, του Νίκου Μανιαδάκη. Άρα λοιπόν, είναι προφανές ότι δεν τους νοιάζει αυτό. Τι τους νοιάζει; Τους νοιάζει ότι ο κύριος Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης - γιατί αν θέλει ο κύριος δικηγόρος της Novartis, να κάνει σε εμένα τώρα στην Αμερική δίωξη. Να μου κάνει τώρα μήνυση στην Αμερική, να τα πούμε και σε αμερικάνικο δικαστήριο. Γιατί εγώ τα έχω με τον Δεστεμπασίδη; Υπάρχει ένας μάρτυρας που ήταν στην Αμερική και στην Ελλάδα. Το ξέρουμε γιατί οι Αμερικάνοι στη Βουλή έστειλαν το έγγραφο, που έλεγε ότι ο μάρτυρας CL-κάτι, ήταν ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis τα τάδε έτη. Κι αυτός ήταν ο Δεστεμπασίδης. Άρα τον ξέρουμε, δεν συζητείται. Και στην Ελλάδα Δεστεμπασίδης και στην Αμερική Δεστεμπασίδης. Άρα ο Δεστεμπασίδης έχει πάρει 8.000.000 δολάρια. Καλοφάγωτα. Στην Αμερική, ο Δεστεμπασίδης είπε -γιατί έχουμε την κατάθεσή του- ότι "οι γιατροί και τα λοιπά". Στην Ελλάδα ότι μου φέρανε εμένα 2.000.000. Καλά, ότι μου φέρανε εμένα 2.000.000 στην Αμερική δεν το θυμήθηκε; Δηλαδή, όταν περνάς τον Ατλαντικό δεξιά-αριστερά, αλλάζει η μνήμη σου; Εγώ ισχυρίζομαι ότι ο κύριος Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, καθοδηγήθηκε από κάποιον να τα πει αυτά. Γιατί αυτά δεν έχουν συμβεί και εγώ δεν έχω πάρει 2.000.000 από τη Novartis. Θα το θυμόμουν αν τα είχα πάρει, γιατί τα 2.000.000 για εμένα είναι πολλά λεφτά».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Έχετε πει εσείς ότι αν βγουν οι κουκούλες, μπορεί να κρύβονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχετε πει εσείς».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Άρα λοιπόν, όταν θα φτάσει στο δικαστήριο, θα τον ρωτήσουν οι δικοί μας δικηγόροι, "κύριε Δεστεμπασίδη" -τώρα ξέρετε είναι στη φυλακή ο κύριος Δεστεμπασίδης, έχει πιαστεί για μια απάτη. Το αφήνω αυτό. Δηλαδή, δεν φτάνανε τα λεφτά απ' την Αμερική, είχαμε και απάτες. Το λέω γιατί κάποτε τους παρουσιάζανε τους μάρτυρες της Novartis, ως τους ιππότες του δικαίου και της ηθικής που δεν αντέχανε τη διαφορά. Στην τελική, πήγαν για να πάρουν τα εκατομμύρια-, "ποιος σε έβαλε να τα πεις αυτά"; Γιατί εγώ ξέρω ότι δεν έχω πάρει 2.000.000. Άρα, ποιος σε έβαλε;»

Παναγιώτης Στάθης: «Ποιος λέτε ότι είναι από πίσω;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Είναι σίγουρα κάποια πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν μπορώ να πω ποια απ' αυτά».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Κάποια πολιτικά πρόσωπα;»

Άδωνις Γεωργιάδης: «100%. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Παύλος Πολάκης, είχε παραδεχθεί τότε δημοσίως ότι ήξεραν τους μάρτυρες, ότι τους πιάσανε να κλέβουνε και τους πιέσανε να "κελαηδήσουν". Τα έχει πει ο Πολάκης τότε. Τον κατηγορεί ο Κοντονής για αυτό, από τότε αν θυμάστε. Δεν ξέρω αν το έκανε ο Πολάκης. Κάποιος απ' αυτούς το έκανε, άρα η άρση της προστασίας τους - δεν λέω της ανωνυμίας τους, γιατί σας λέω το όνομά του: Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Εδώ η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να εκτιμήσει το εξής: ότι γίνεται και λίγο κωμωδία. Δηλαδή, συζητάμε για την προστασία τη δικαστική ενός ανθρώπου, υποτιθέμενα προστατεύοντας την ανωνυμία του, τον οποίο όλοι ξέρουμε. Δηλαδή, είναι και λίγο αστείο».