Η σκευωρία Novartis δεν είναι απλά ότι φτιάχτηκε εκ του μηδενός, αλλά φτιάχτηκε και με τόση προχειρότητα, που μας εξέπληξε όλους. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση-φιάσκο, βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα... καλούδια για τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση», όπως ονομάστηκαν οι κουκουλοφόροι - προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, οδεύουν προς την πλήρη αποκάλυψή τους, καθώς μιλάμε πλέον για την απόλυτη κοροϊδία το να παραμένουν με τις κουκούλες τους. Ας δούμε, όμως, όλα όσα έχουμε από το 2019 μέχρι σήμερα για τους δύο «μάρτυρες»...

Ψευδομαρτυρία και σύλληψη

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» για δωροληψίες πολιτικών (πρώην πρωθυπουργών, του κεντρικού τραπεζίτη και άλλων) στήριξε το οικοδόμημα της υπόθεσης που ταλάνισε πάνω από τέσσερα χρόνια το πολιτικό σκηνικό και πυροδότησε οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Ο εν λόγω μάρτυρας συνελήφθη το 2023 με το πραγματικό όνομα και σε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας, και με αυτά τα στοιχεία της πραγματικής ταυτότητάς του οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη και θα απολογηθεί τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση με την εξαπάτηση δεκάδων επιχειρηματιών που αναζητούσαν οικονομική ρευστότητα και έπεσαν θύματα της οργανωμένης σπείρας.

Η ατομική ταυτότητά του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναγράφει το όνομα Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Φαρμακοποιός ως προς την επιστημονική κατάρτισή του, είχε προσληφθεί στη Novartis από τον επίσης φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer. Εκτελούσε χρέη διευθυντή επικοινωνίας, αλλά από το ρεπορτάζ προκύπτει πως είχε πλήρη γνώση των συνθηκών που διαμορφώνουν στην Ελλάδα τη διακίνηση του φαρμάκου σε όλες τις βαθμίδες. Εκ της θέσεώς του θα μπορούσε να διαχειριστεί την υλοποίηση των συγκεκριμένων τακτικών που ακολουθούσε η μητρική εταιρεία παγκοσμίως και η θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα.

Παρότι ο ίδιος διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν είχε καμία σχέση με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης», το πραγματικό ονοματεπώνυμό του κυκλοφορούσε φόρα παρτίδα από τους συναδέλφους του στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και στη δημοσιογραφική πιάτσα. Δεν ήταν σενάρια, εικασίες ή εκτιμήσεις για την ταυτότητά του. Ο κόσμος το ’χε τούμπανο. Τον ήξερε ακόμη ως Δεστεμπασίδη μια θεωρούμενη εχέμυθη μερίδα των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών.

Τον είχε επιπλέον κατονομάσει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Νίκος Μανιαδάκης, ένας άλλος προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου», ο οποίος βρέθηκε αργότερα κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση. Ισχυριζόταν ότι τον είχε συναντήσει και ως γνωστό του από τον ευρύτερο χώρο της Υγείας, είχε συνομιλήσει μαζί του είτε στη ΓΑΔΑ είτε στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπου αμφότεροι προσέρχονταν να καταθέσουν. Το όνομά του είχε επίσης δημοσιοποιήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, παρότι ο Δεστεμπασίδης προανήγγειλε αγωγή εναντίον του. Δεν κατέθεσε καμία.

Στις δώδεκα ή δεκατρείς διαβόητες «καταθέσεις» του στους εισαγγελείς Διαφθοράς δεν συνέβαλε με πραγματικά περιστατικά «ουσιωδώς» στην αποκάλυψη των υποτιθέμενων πράξεων των πολιτικών. Αντίθετα, με εικασίες, πιθανολογήσεις, αόριστες εκφράσεις, υποθετικά συμπεράσματα, αντιφατικές εικασίες ταλαιπώρησε επί σχεδόν πέντε χρόνια το πολιτικό σκηνικό και πυροδότησε οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Από μια άποψη, με το δίκιο της η μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης τον αποκάλεσε «κουκουλοφόρο».

Τον «έκαψε» ο Βουλκίδης...

Το 2020 ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης, ο οποίος εξετάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι ο μόνος στον οποίο έδωσε χρήματα για «προμήθεια» ήταν το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Ο διαφημιστής υποστήριξε ότι μέσα σε μια πενταετία έδωσε περίπου 400.000 ευρώ στον Δεστεμπασίδη, ενώ του απέδωσε ρόλο «dealer μαρτύρων», αποκαλύπτοντας πως του πρότεινε να ενταχθεί και ο ίδιος στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

«Βρεθήκαμε σε καφέ των Αμπελοκήπων παρουσία αστυνομικού και ο Δεστεμπασίδης μου πρότεινε να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας. Μάλιστα μου είπε ότι ο αστυνομικός είχε ασχοληθεί με πολλές διεθνείς δίκες», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Εγώ τους απάντησα ότι δεν έχω τίποτα εναντίον πολιτικών. Στη συνέχεια με κάλεσαν ως ύποπτο». Στις εξηγήσεις του ο Βουλκίδης επεσήμανε ότι ο Δεστεμπασίδης αποφάσιζε για τη διανομή της διαφήμισης της φαρμακοβιομηχανίας. Κατά τους ισχυρισμούς του, το 2009 το εν λόγω άτομο του είπε πως θα του έδινε διαφήμιση από την εταιρεία, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων στον ίδιο.

Η μεγάλη γκάφα και το FBI

Από το 2018, το FBI, με μια πρωτόγνωρη γκάφα, αποκάλυψε την ταυτότητα της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση». Το όνομα και η θέση στην εταιρεία της γυναίκας, μιας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές και όχι αυτών που μίλησαν απευθείας στο FBI, περιλαμβάνεται στο φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης, γεγονός που την καθιστά αναγνωρίσιμη και γεννά τεράστιο θέμα σε ό,τι αφορά την προστασία της από τις Αρχές, καθεστώς το οποίο αποτελούσε προαπαιτούμενο για τις αναφορές της, μέσω των οποίων προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε ύποπτες διαδρομές χρήματος.

Η πηγή που «κελάηδησε» πρώτη και αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα λαδώματα και τις περίεργες πρακτικές των ανωτέρων στελεχών της Novartis ήταν τελικά μία γραμματέας. Το FBI διά των εγγράφων που απέστειλε και τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, δηλαδή διά των επισήμων ντοκουμέντων, αποκαλύπτει το όνομα και την ιδιότητα της μάρτυρος. Είναι αυτή η οποία κάποια στιγμή συγκέντρωσε και απέκτησε όλο το αρχείο του προϊσταμένου της στην εταιρεία.

Οι άλλοι δύο της... κομπανίας

Το 2019, την τρίτη ημέρα της κατάθεσής του, ο τρίτος μάρτυρας, πρώην προστατευόμενος που έβγαλε την κουκούλα, Νίκος Μανιαδάκης, έδειξε στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής τα πρόσωπα των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων, δηλαδή των «Σαράφη» και «Κελέση». Πρόκειται για τη Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, και τον πρώην διευθυντή εμπορικής πολιτικής της εταιρείας Φιλίστορα Δεστεμπασίδη. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Κι αυτό γιατί τους έχω δει. Είναι οι Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης», φέρεται να απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Αμφισβήτησε, δε, την αξιοπιστία τους, καθώς –όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές– είπε πως «η Μαραγγέλη δεν πληροί τις προϋποθέσεις να είναι προστατευόμενη μάρτυρας», ενώ σε ότι αφορά τον Δεστεμπασίδη «η Novartis τον απέλυσε λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα. Δεν κατατάσσω τον Δεσταμπασίδη στους αξιόπιστους μάρτυρες, καθώς έχει υπάρξει δική του υπόθεση εντός της εταιρείας». Ο Μανιαδάκης υποστήριξε πως έγινε έρευνα για το εάν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα προστασίας και έψεξε την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν έπραξε το ίδιο στην περίπτωση των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

«Ο Πολάκης ήξερε τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Χθες, ο Σταύρος Κοντονής, υπουργός Δικαιοσύνης επί ημερών Αλέξη Τσίπρα, ξαναχτύπησε, αυτήν τη φορά για τους προστατευόμενους μάρτυρες της σκευωρίας Novartis και τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας: «Εγώ θυμάμαι –είχα φύγει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Δεκέμβριο του 2018– και μετ’ εκπλήξεως άκουσα –βρισκόμουν μάλιστα και στο εξωτερικό–, διάβασα τότε ότι αποκαλύφθηκε η ταυτότητα ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, τον οποίο κατέστησε η ίδια η Δικαιοσύνη κατηγορούμενο, επειδή δεν έλεγε –κατά τον ίδιο, προσέξτε– αυτά που ήθελαν να πει! Προσέξτε, αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα. Λογοδότησαν αυτοί που τον πίεσαν; Εδώ είναι τα κρίσιμα ζητήματα. Ποιοι ήταν αυτοί; Διότι θα σας θυμίσω κάτι το οποίο –εγώ, ειλικρινά σας λέω, θυμάμαι τη στιγμή, να μην τη ζήσει άνθρωπος–, την επομένη μέρα που έλαβα τη δικογραφία, ως υπουργός Δικαιοσύνης, και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό το βράδυ για αυτά τα οποία είχα εντοπίσει, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο κύριος Πολάκης, είχε κάνει δήλωση σε εσάς τους δημοσιογράφους ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Και, μάλιστα, τότε είπα ότι προφανώς το γνωρίζει από κάποια πληροφορία δημοσιογραφική. Δεν πήγαινε το μυαλό μου σε κάτι άλλο. Αυτά όλα πρέπει να διερευνηθούν. Και όχι να βάλλουμε κατά του θεσμού». Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής στάθηκε στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο, όταν μίλησε για «λάθος χειρισμούς» στη Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Να μας πει τι λάθος χειρισμούς έκανε και με ποιους τα
οργάνωσε».