Εχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια από τη στιγμή που σκευωροί και κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες –όπως αποκαλύφθηκε– αποφάσισαν να δολοφονήσουν πολιτικά δέκα πρόσωπα. Ενα το κρατούμενο. Το δεύτερο είναι ότι όλη αυτή η συμμορία έχει εγκλωβίσει τη Δικαιοσύνη, η οποία ακόμη και σήμερα το «σκέφτεται» αν πρέπει να βγάλει τις κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες. Στην περίπτωση που οι δικαστές αυτή τη φορά «πράξουν τα νόμιμα και τα αυτονόητα», σύμφωνα με τη γνώμη έγκυρων νομικών (σ.σ.: την προηγούμενη φορά διάταξη του νόμου δεν τους το επέτρεπε), τότε είναι σίγουρο πως θα αποκαλυφθούν και τα πραγματικά «αφεντικά» της πολιτικής σκευωρίας. 

Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή τη φορά έχουμε νέα δεδομένα. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποκάλυψη ότι αυτά τα μπουμπούκια της σκευωρίας τσέπωσαν 26 εκατ. ευρώ ως αργύρια για τις ψευδείς καταθέσεις τους. Το δεύτερο είναι η αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων που επιτρέπει, πλέον, στους δικαστές αυτεπάγγελτα μάλιστα να ξαναδούν το καθεστώς προστασίας που έχουν «Σαράφης» και «Κελέση», εφόσον υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι. «Αυτό που απασχολεί είναι αν οι αμοιβές αυτές συνδέονται με τους προστατευόμενους μάρτυρες της σκευωρίας Novartis. Αν έχουν πάρει αμοιβή για την ίδια υπόθεση, η ελληνική νομοθεσία δεν το επιτρέπει», δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης

Οι καταθέσεις Μανιαδάκη 

Σύμφωνα με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, ο κουκουλοφόρος με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και πίσω από την «Αικατερίνη Κελέση» κρύβεται η Μαρία Μαραγγέλη. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μανιαδάκης με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πρόκειται για τη Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή και για τον πρώην διευθυντή εμπορικής πολιτικής της εταιρείας Φιλίστορα Δεστεμπασίδη. 

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Νικολακόπουλου πως «δεν έχω καμία αμφιβολία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Κι αυτό γιατί τους έχω δει. Είναι οι Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης». Επεσήμανε δε πως η Μαρία Μαραγγέλη «δεν πληροί τις προϋποθέσεις να είναι προστατευόμενη μάρτυρας», ενώ σε ό,τι αφορά τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη «η Novartis τον απέλυσε λίγο προτού ξεκινήσει η έρευνα. Δεν κατατάσσω τον Δεστεμπασίδη στους αξιόπιστους μάρτυρες, καθώς έχει υπάρξει δική του υπόθεση εντός της εταιρείας». 

Αντεπίθεση από Γεωργιάδη 

Στον κουκουλοφόρο «Σαράφη» έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η τελευταία φορά ήταν προχθές, με αφορμή δηλώσεις δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Υγείας, ένα από τα δέκα θύματα των κουκουλοφόρων, έγραψε: «Σήμερα η εφημερίδα @documentonews του @KostasVaxevanis φιλοξενεί τις δηλώσεις του δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων κατά της Novartis στις ΗΠΑ, ο οποίος και εκτοξεύει, προφανώς για λογαριασμό των πελατών του, διάφορες απειλές προς εμάς. Ηδη λογαριασμοί εδώ έσπευσαν να τις υιοθετήσουν για να δείξουν ότι τώρα φοβηθήκαμε κ.λπ. Λοιπόν εγώ είμαι κρατικός αξιωματούχος και δηλώνω δημοσίως ότι τουλάχιστον ένας Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος στην Ελλάδα είναι ο ίδιος και στις ΗΠΑ. Ονομάζεται Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Ξέρουμε ότι είναι εις εκ των μαρτύρων στις ΗΠΑ διότι οι αμερικανικές αρχές απεκάλυψαν την ιδιότητά του, που συμπίπτει χρονικά και εταιρικά με τη θέση που είχε ο συγκεκριμένος. Ας έρθει λοιπόν τώρα ο κ. συνήγορος να ζητήσει να μου ασκηθεί δίωξη στις ΗΠΑ κ.λπ... Τόσο πολύ φοβήθηκα, αγαπητά τρολ! ΥΓ.: Οι απειλές του όμως ενέχουν και κάτι σοβαρότερο απειλές προς την Ελληνική Δικαιοσύνη ώστε αυτή να μην κάνει δεκτά τα αιτήματά μας να βγουν οι κουκούλες εδώ στην Ελλάδα, ελπίζω ότι οι εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται αυτά τα αιτήματα να μη φοβούνται φαντασιακές απειλές από τις ΗΠΑ». 

Οι υπεκφυγές Δεστεμπασίδη 

Στην κατάθεσή του στην Προανακριτική, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης ήταν άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Μάλιστα, η άρνησή του ν’ απαντήσει σε πολλές κρίσιμες ερωτήσεις οδήγησε τα μέλη της Επιτροπής στην απόφαση ν’ αποστείλουν τα πρακτικά της κατάθεσής του προς αξιολόγηση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Πλεύρη, είπε πως είναι η πρώτη φορά που καταθέτει και ότι δεν τον κάλεσαν ή προσέγγισαν εισαγγελείς. «Τόσους και τόσους δεν κάλεσε», φέρεται μάλιστα να απάντησε όταν τον ρώτησε επίμονα ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ. Ο επίμαχος διάλογος: 

Θ. Πλεύρης: Εχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση; 

Φ. Δεστεμπασίδης: Οχι, είναι η πρώτη φορά. 

Θ. Πλεύρης: Εχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση; 

Φ. Δεστεμπασίδης: Πρώτη φορά καταθέτω. 

Θ. Πλεύρης: Σας κάλεσαν ή σας προσέγγισαν εισαγγελείς; 

Φ. Δεστεμπασίδης: Οχι. 

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε για χρηματισμό του κ. Αβραμόπουλου; 

Φ. Δεστεμπασίδης: Δεν επιθυμώ να απαντήσω τίποτ’ άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας Προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου. 

Θ. Πλεύρης: Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται από το FBI, ποιον έχετε συναντήσει; 

Φ. Δεστεμπασίδης: ...Δεν επιθυμώ να απαντήσω τίποτ’ άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας Προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου. 

Τέλος, αρνήθηκε πως έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ μετά το 2014, αλλά και στη Βιέννη...