Με μακροσκελή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε σχετικά με τα δεκάδες εκατομμύρια που πήρε ο δικηγόρος Σαράκης και οι (ακόμα) προστατευόμενοι μάρτυρες και υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία, «ζητώντας να αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους για να αποκαλύψουν τη δήθεν "σκευωρία"”, θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους προστατευμένους μάρτυρες και επιδιώκει, ουσιαστικά, να το καταργήσει. Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων; Φοβάται κάτι άλλο που έρχεται; Προσπαθεί να εκφοβίσει ή να αποτρέψει κάποιους μάρτυρες σε άλλες υποθέσεις; Είναι μια τακτική κατευνασμού του κ. Σαμαρά, συμπλέοντας μαζί του, για λόγους εσωκομματικής εκεχειρίας στη ΝΔ;».

Πιασάρικη ανακοίνωση που δεν απαντά σε ένα βασικό ερώτημα: Γιατί αποκρύφτηκε ότι η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα κρύβει πίσω της 56.000.000 ως αμοιβή μαρτύρων; Διότι τώρα, υπό αυτά τα δεδομένα, έχουμε μπροστά μας πολλές ενδιαφέρουσες απορίες: ποιοι ακριβώς τα πήραν και γιατί, πώς ενεπλάκη ο συγκεκριμένος δικηγόρος, ο οποίος κατά δήλωσή του πήρε τα 30 από τα 56 εκατομμύρια, τι γνώριζε η Τουλουπάκη, που κατά διαολική σύμπτωση πηγαινορχόταν στις ΗΠΑ για λόγους που ουδέποτε ξεκαθάρισε, τι απ’ όλα αυτά γνώριζε ο Παπαγγελόπουλος και, βεβαίως, τι από όλα αυτά γνώριζε ο Τσίπρας.

Με δεδομένο, δε, ότι η αποκάλυψη της αμοιβής εγείρει θέματα νομιμότητας της θέσης των ίδιων προσώπων υπό καθεστώς προστασίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην υπάρξει (και) ποινική έρευνα σε βάρος των «εμπνευστών» της υπόθεσης, η οποία αποδεικνύεται σκευωρία που παραμένει στο βαθύ σκοτάδι.