Η ακρίβεια των εκτιμήσεών του έχει αναδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν. Ο Ζαχαρίας Ζούπης, υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας Opinion Poll, είναι εδώ και επιβεβαιώνεται διαρκώς, παραμένοντας πολύτιμη πηγή για όσους αναγνωρίζουν – και είναι πολλοί– τις ικανότητές του και τον εμπιστεύονται. Ακριβής και μετρημένος στις τοποθετήσεις του, έχει την ικανότητα να «μεταφράζει» τις έρευνες για το ευρύ κοινό, αναλύοντας με κατανοητό για όλους τρόπο τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις.

Στις εκλογές του 2023, ήταν ο μόνος που προέβλεψε το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το ACTION 24, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο 33,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,1%, το ΚΚΕ στο 8,3% και η Ελληνική Λύση στο 9,9%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,8%.

Το… «σιγουράκι» της ΝΔ

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Παπαγιάννη, στον «Real FM», ο Ζαχαρίας Ζούπης υπογράμμισε ότι «τα άλλα κόμματα είναι σαν να μην υπάρχουν την ώρα της κατανομής, αν δεν έχουν συμπληρώσει το 3%... Αρα, με βάση την τελευταία μέτρησή μας, η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε οκτώ, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, το ΠΑΣΟΚ τρεις, το ΚΚΕ δύο, η Ελληνική Λύση δύο και, επίσης, η Νίκη και η Πλεύση από μία. Αυτές θα ήταν οι 21 έδρες που θα μοιράζονταν». Οσον αφορά στην αποχή, διευκρίνισε ότι δεν δύνανται οι δημοσκοπήσεις να τη μετρήσουν, «για έναν απλό λόγο: Οι άνθρωποι που συστηματικά απέχουν δεν απαντούν συνήθως στις δημοσκοπήσεις… Στην τελευταία έρευνα της Opinion Poll, υπήρχε ένα 33% που απαντούσε ότι "με ενδιαφέρουν λίγο ή καθόλου οι ευρωεκλογές"… Αυτό είναι σαν προμήνυμα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο σημαντικής αποχής».

Σε άρθρο του προ ημερών στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», ο Ζαχαρίας Ζούπης τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του εκλογικού της στόχου αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 33%, ως αποτέλεσμα της αύξησης της συσπείρωσής της και της καμπάνιας που ξετυλίγει». Για το τι έπεται μετεκλογικά, προσθέτει ότι «η επικυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα αμφισβητηθεί βαθιά τουλάχιστον και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πιο έντονες συζητήσεις στα κόμματα της Κεντροαριστεράς». Και μας επισημαίνει ότι «σε έρευνες όπως για παράδειγμα της ΜRΒ ή και της OPINION POLL εμφανίζεται γκρίζα ζώνη της τάξης του 18%, κάτι που δημιουργεί μια σχετική απροσδιοριστία, και η απλή αναλογική κατανομής των αναποφάσιστων εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο ιδιαίτερα σε ευρωεκλογές».

Και το αίνιγμα των εδρών

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την εκτίμηση ψήφου, ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion εξήγησε πως βλέπει τη Νέα Δημοκρατία «να σταθεροποιείται με μεγάλη διαφορά στην πρώτη [θέση]… τη βρήκαμε 33,3%… Τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον βρήκαμε στο 15,5%, είναι από το 14% ως το 17%… Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με κεντρική τιμή το 12,1%, το οποίο σημαίνει από 12,8% μέχρι 13,5%… Υπάρχουν πέντε κόμματα τα οποία παίζουν λίγο πάνω-λίγο κάτω από το 3%. Τι σημαίνει αυτό: μπορεί να δούμε εκείνο το βράδυ σενάριο στο τραπέζι που θα μοιραστούν οι "ευρωέδρες", να αποκτήσουν δικαίωμα έξι-εφτά κόμματα, μπορεί ν’ αποκτήσουν και δέκα».

Τον περασμένο Μάρτιο ο Ζαχαρίας Ζούπης, μιλώντας στον δίαυλο της Ναυτεμπορικής, υπογράμμισε ότι «πάμε σε ευρωεκλογές πολύ περίεργες γιατί είναι χαλαρές, έχουν και την ιδιομορφία ότι γίνονται τρία χρόνια πριν τις επόμενες βουλευτικές, εάν δεν τύχει κάτι απρόοπτο, όταν με ρωτάνε τι περιμένω, λέω δεν περιμένω τίποτα, για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι θα έχουμε τη Νέα Δημοκρατία με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα». Και πρόσθεσε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να εισπράττει ούτε από Kέντρο ούτε από Kεντροαριστερά. Εχει βαθύτερο πρόβλημα από ό,τι έχει φανεί μέχρι τώρα και μένει να δούμε πόσο θα του κοστίσει». Και κάθε μέρα που περνά, ο Ζαχαρίας Ζούπης επιβεβαιώνεται. Για τον πρωθυπουργό τόνισε πως «αυτό που διαπιστώνουμε, και δεν το έχουμε δει ποτέ, είναι έναν πρωθυπουργό που μετά από πέντε χρόνια θητείας να παίρνει από 36% έως 40% στην καταλληλότητα και ο δεύτερος να είναι μεταξύ 7% και 10%, δηλαδή τετραπλάσιες και πενταπλάσιες επιδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο άλλος δεν βλέπει αλλού λύση και αυτό στην τελική απόφασή του πριν την κάλπη μετράει».