Ο Ζαχαρίας Ζούπης, επικεφαλής της Opinion Poll μίλησε για τα ποσοστά των κομμάτων και τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως αυτοί καταγράφονται δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. Σε συνέντευξη του στο Real FM και τον Γιάννη Παπαγιάννη μάλιστα τόνισε ότι ο μεγάλος «κερδισμένος» των ευρωεκλογών μάλλον θα είναι η αποχή. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Opinion Poll, με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας αλλά και τις μυστικές μετρήσεις των κομμάτων, το εύρος κάθε κόμματος είναι συγκεκριμένο και η δυναμική δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές καταγράφεται ως εξής: Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να συμμαζέψει απώλειες, κυρίως από τα δεξιά της και εμφανίζει μια ελαφρά άνοδο, καθώς ο μέσος όρος των ποσοστών της καταγράφεται πάνω από τον στόχο που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γύρω στο 33,5%. Μάλιστα βλέπει ότι παρά τη χαλαρότητα της ψήφου η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φτάσει έως και 35,5%, δηλαδή σε κάθε περίπτωση ποσοστό μεγαλύτερο από τις ευρωεκλογές του 2019. Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά καθώς το κόμμα αν και τους τελευταίους μήνες είχε μια άνοδο, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ημέρες η άνοδος έχει σταματήσει και καταγράφει μια σταθεροποίηση των ποσοστών του, με μέσο όρο το 16%.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει τη δεύτερη θέση 


Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι το ΠΑΣΟΚ να χάσει το στόχο για τη δεύτερη θέση, έστω και με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσκόπο το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη τους τελευταίους μήνες κατέγραψε μια πτώση 2-3 μονάδων, η οποία του στοίχισε τη δεύτερη θέση και πλέον κινείται σταθερά ανάμεσα στο 11-14%. Από εκεί και πέρα ακολουθούν η Ελληνική Λύση με μέσο όρο λίγο πριν το διψήφιο ποσοστό και το ΚΚΕ με εύρος από 7,5 έως 9%. 

Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να περάσουν το κατώφλι του 3% έως και 10 κόμματα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα εκλέξουν όλα ευρωβουλευτές. Οι πιο σίγουροι είναι η Πλεύρη Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Νίκη με ένα εύρος 2,6-4,6% ενώ ακολουθούν με μικρότερες πιθανότητες η Νέα Αριστερά με εύρος 2-4% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2 έως 3,5%. 

Έτσι σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να εκλέγει 8 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 4, το ΠΑΣΟΚ 3, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση από 2 και η Νίκη με την Πλεύση Ελευθερίας από έναν. Τέλος ο Ζαχαρίας Ζούπης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αποχής, αναφέροντας ότι βρισκόμαστε μπροστά στο κίνδυνο μια σημαντικής αποχής που σε κάποιες περιοχές θα φτάνει και το 40%. Μια τέτοια αποχή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι από μόνη της ένα πολιτικό μήνυμα για όλα τα κόμματα.