Με τη συνταγή Τσίπρα, που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική ήττα του 2023 και στο 17,8%, ο Στέφανος Κασσελάκης μπαίνει και επισήμως στη μάχη των ευρωεκλογών. Κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του επέλεξε τις στοχοποιήσεις στελεχών της ΝΔ και υποψηφίων όπως ο Γιώργος Αυτιάς –μια ακόμη φορά– τον ακραίο λαϊκισμό με τα fake news και κυρίως τον διχασμό με μια άκρως διχαστική ρητορική που επαναφέρει συνθήματα του προηγούμενου αιώνα και αναπαράχθηκαν την περίοδο πριν από το 2015 αλλά και στις προεκλογικές περιόδους του 2019 και κυρίως του 2023.

Επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, αναμασώντας μια καραμέλα περί ακροδεξιάς από τη μία πλευρά και της καταστροφολογίαςαπό την άλλη, επέλεξε να αναπαράγει τα fake news, τις θεωρίες συνωμοσίας που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο Κυριάκος Βελόπουλος, εμφανίσθηκε ως ένα θύμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, δηλώνοντας πως είναι δυνατός και θα αντέξει, χωρίς κανείς να καταλάβει τι ακριβώς εννοεί και σε τι αναφέρεται.

Τραγικά εμμονικός, έβγαλε κατά την ομιλία του την αγωνία του, αφού ο ίδιος ουσιαστικά παίζει το πολιτικό μέλλον του στις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι μια ήττα με ποσοστά κάτω του 16% θα ανοίξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τον ασκό του Αιόλου και θα βγουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες. Όσα κρύβουν τώρα κάτω από το χαλί θα βγουν στην επιφάνεια και θα καθοριστεί και η επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Όσα είπε ανέδειξαν την απουσία προγραμματικού λόγου και προτάσεων. Η επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ το επιβεβαιώνουν. Όπως επιβεβαιώνουν και το γεγονός ότι προκαλεί προκειμένου να λάβει απαντήσεις και έτσι να λανσάρει εαυτόν ως τον πολιτικό αντίπαλο του πρωθυπουργού. Η διχαστική ρητορική, οι αναφορές στη δεξιά και η προσπάθειά του να πείσει για την αριστεροσύνη του αποτελούν προσπάθεια να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα. Το θετικό είναι πως οι πολίτες έδειξαν και το 2019 και το 2023 ότι αυτή η παράσταση δεν κόβει πλέον εισιτήρια.