Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Πολιτισμού εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων που λαμβάνει καθημερινά η ουρά από χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη που περιμένουν υπομονετικά μέσα στον καύσωνα για να μπορέσουν να μπουν και να απολαύσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Ο Ιερός Βράχος δέχεται καθημερινά περισσότερους από 17.000 επισκέπτες και η αύξηση σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο, το 2019, είναι περίπου στο 80%. Ενδεικτικά οι ουρές ξεκινούν από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την Ακρόπολη σε καθημερινή βάση.

Τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Πολιτισμού

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Πολιτισμού είναι το ενδεχόμενο να μπουν και να δημιουργηθούν κάποιες επιπλέον είσοδοι για τα γκρουπ ώστε να μπαίνουν πιο γρήγορα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και να μην περιμένουν στην ουρά.

Παράλληλα εξετάζονται τρόποι επιτάχυνσης στο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων ώστε να εκλείψουν οι εικόνες με τους τουρίστες που στοιβάζονται πάνω από τα εκδοτήρια για να βγάλουν και το εισιτήριο τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ μεγάλη συμφόρηση διότι ακόμα και αυτοί που έχουν εκδώσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο περιμένουν στην ίδια ουρά με αυτούς που θέλουν να το αγοράσουν από το γκισέ από το ταμείο.

Ταυτόχρονα υπάρχουν σκέψεις για έλεγχο στο χρόνο παραμονής μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Στα άμεσα μέτρα λόγω καύσωνα που εξετάζονται από του ΥΠΠΟ είναι να στηθούν σκίαστρα και να μοιράζονται νερά στους τουρίστες για να αντιμετωπιστούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες.