Μονόδρομος ήταν για το υπουργείο Πολιτισμού η ανάκληση της παραχώρησης του μεγάρου επί της οδού Ερμού 134 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Μετά από την εκδήλωση έξι συλλογικοτήτων με θέμα το «έγκλημα της Πύλου» που έγινε στο κτήριο και τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποκαλύφθηκε ότι επί σειρά ετών ο ΣΕΑ παραχωρούσε το κτήριο για κάθε είδους εκδηλώσεις που καμία σχέση δεν είχαν με τον σκοπό για τον οποίο ο ίδιος πήρε το κτήριο από το υπουργείο Πολιτισμού πριν από περισσότερο από 40 χρόνια.
Το μέγαρο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο, παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ το 1982 «για τη στέγαση των γραφείων του συλλόγου». Από όσα παραδέχτηκε ο ΣΕΑ, ο οποίος σημειωτέον δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο, για τις δραστηριότητες του όλα αυτά τα χρόνια προκύπτει ότι παραβίαζε και την απόφαση παραχώρησης και την αρχαιολογική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, ενώ η απόφαση παραχώρησης έδινε τη χρήση του ακινήτου μόνο στον ΣΕΑ και μόνο για τη στέγαση των γραφείων του, ο σύλλογος παραδέχθηκε ότι έκανε έγγραφη ιδιωτική συμφωνία για παραχώρηση του χώρου σε τρίτα πρόσωπα ώστε να τον χρησιμοποιήσουν για εκδήλωση τους. Παραδέχθηκε επίσης ότι, ενώ γνώριζε ότι το ακίνητο είναι κηρυγμένο μνημείο, συμφώνησε να αναλάβουν τη φύλαξη, την τακτοποίηση και την καθαριότητα του χώρου, οι διοργανωτές, οι ομιλητές, οι μουσικοί και οι επισκέπτες της εκδήλωσης. Ομολόγησε επιπλέον ότι γνώριζε πως τρίτοι θα πραγματοποιούσαν την εκδήλωση εντός του μνημείου και εντός αρχαιολογικού χώρου, χωρίς τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και χωρίς την καταβολή του σχετικού τέλους που απαιτείται υποχρεωτικά. Και μάλιστα ο ΣΕΑ επέμεινε ότι οι κινήσεις του ήταν απολύτως νόμιμες.
Ως προς το οικονομικό αντάλλαγμα της εκδήλωσης, ο ΣΕΑ αρνήθηκε ότι στην αφίσα της εκδήλωσης αναγραφόταν η φράση «Είσοδος δωρεάν - Συνεισφορά απαραίτητη» του κοινού, αν και αυτή έχει δημοσιευθεί και βρίσκεται και στα στοιχεία του διοικητικού φακέλου. Τέλος, ο ΣΕΑ δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τον χώρο και για θέματα που δεν αφορούν στα μέλη του και την επιστήμη της αρχαιολογίας. Από τη σχετική έρευνα προέκυψε ότι ο χώρος έχει δοθεί για πώληση ενδυμάτων και αξεσουάρ, πάρτι με σύγχρονη μουσική, βραδιές ρεμπέτικου, χορευτικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσει. Και όλα αυτά με εισιτήριο, κάτι που προκαλεί ερωτήματα για το ποιος διαχειρίζεται αυτά τα έσοδα και αν δηλώνονται όπως προβλέπεται.