«Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα σου μολύνουν και τα υπόλοιπα», δήλωσε ο Γιώργος Φλωρίδης για την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναστείλει τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας μέχρι νεωτέρας, μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που γέννησε η σοκαριστική ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου ότι δολοφόνησε τέσσερα βρέφη. Η 25χρονη καθ’ ομολογίαν παιδοκτόνος είπε ότι τα σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια, την ώρα που οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των εν λόγω θανάτων αναφέρουν… άλλα, σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα.
Ο κύβος για το αρμόδιο υπουργείο ερρίφθη το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την ομολογία της Μουρτζούκου στους έμπειρους άνδρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ότι προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο σε τέσσερις αθώες ψυχές. Τα στελέχη του υπουργείου ζήτησαν επίσημη ενημέρωση για τα πορίσματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων των εν λόγω θανάτων και όταν πληροφορήθηκαν ότι οι δύο εκθέσεις για τους θανάτους του ενός παιδιού της 25χρονης στην Κάτω Αχαΐα το 2022 και του βρέφους της κουμπάρας της το 2021 στην Πάτρα υπογράφονται από τον ίδιο ιατροδικαστή Πάτρας, κ. Ανδρέα Γκότση, και αποδίδουν τους θανάτους σε παθολογικά αίτια, αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα.
Πέραν των φερομένων ως παντελώς εσφαλμένων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τα δύο βρέφη που ομολόγησε ότι έπνιξε η Μουρτζούκου, στην απόφαση αναστολής λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Πάτρας καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αποψίλωση της υπηρεσίας ένεκα του γεγονότος ότι η προϊσταμένη, Αγγελική Τσιόλα, έχει τεθεί σε αργία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Πισπιρίγκου, ένας ιατροδικαστής έχει πεθάνει, ένας έχει παραιτηθεί και ο τέταρτος τίθεται τώρα στο «μικροσκόπιο» για την υπόθεση Μουρτζούκου. Κοινώς, δημιουργήθηκε σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας της υπηρεσίας, που οδήγησε το υπουργείο στην απόφαση αναστολής λειτουργίας της μεγαλύτερης ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Δυτικής Ελλάδας και της μεταφοράς των υποθέσεων στην αντίστοιχη της Κορίνθου. Σε περίπτωση φόρτου, θα συνδράμει και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.
Οι εσφαλμένες εκθέσεις
Και οι δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις, διενεργούμενες από τον ίδιο ιατροδικαστή Πατρών, Ανδρέα Γκότση, καταλήγουν στην ίδια αιτία θανάτου και για τα δύο μωρά, το μόλις 19 ημερών βρέφος της Ειρήνης Μουρτζούκου και της 6 μηνών μπέμπας της κουμπάρας της Κατερίνας. Διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας, αναφέρεται στο ιατροδικαστικό πόρισμα και ο θάνατος θεωρείται φυσιολογικός, προερχόμενος από παθολογικά αίτια, κατά συνέπεια δεν χτυπάει καμπανάκι στις Αρχές, ήδη από το 2021, για εγκληματική ενέργεια.
Την ίδια χρονιά, τον Μάρτιο του 2021, η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, επιλαμβάνεται του θανάτου της μόλις 6 μηνών Ιριδας της καταδικασμένης σε τρις ισόβια Ρούλας Πισπιρίγκου. «Αγενεσία φλεβόκομβου», ή αλλιώς ένα σπάνιο καρδιολογικό σύνδρομο «είδε» ως αιτία θανάτου στην 6 μηνών Ίριδα, που εντοπίστηκε νεκρή από τη θεία και τη μητέρα της μέσα στο σπίτι της οικογένειας. Μάλιστα, η κ. Τσιόλα υπεραμύνθηκε της εσφαλμένης γνωμάτευσής της και στο δικαστήριο για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας, στο οποίο η Ρούλα Πισπιρίγκου καταδικάστηκε για διπλή δολοφονία. Τότε, η εισαγγελέας της έδρας είχε μιλήσει με πολύ σκληρή γλώσσα για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι «συσκοτιστικές ιατροδικαστικές εκθέσεις» στην υπόθεση και αμέσως το υπουργείο έθεσε σε αργία την κ. Τσιόλα, μέχρι την ολοκλήρωση της πειθαρχικής της έρευνας για την υπόθεση που συντάραξε το πανελλήνιο.
Κατεπείγουσα έρευνα
Στον απόηχο των αποκαλύψεων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα κατά των ιατροδικαστών Πάτρας. Την άμεση εισαγγελική παρέμβαση πυροδότησαν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, αλλά και μπαράζ δημοσιευμάτων και για άλλα περιστατικά κακοποίησης παιδιών ακόμη και θανάτων βρεφών, τα οποία δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, παρά τις επισημάνσεις γιατρών για τη σοβαρότητα αυτών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με νόμο που ψήφισε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ίδρυσε για πρώτη φορά τη Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, ενώ προχώρησε και στη συγκρότηση Μόνιμης Τριμελούς Επιτροπής Ιατροδικαστών. Η επιτροπή είναι αρμόδια να επιλαμβάνεται υποθέσεων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έγινε σωστή γνωμάτευση και αξιολόγηση των στοιχείων. Διατηρεί το δικαίωμα παρέμβασης αυτεπάγγελτα, μετά από εισαγγελική παραγγελία ή άλλο σχετικό αίτημα. Με τον τρόπο αυτόν θεσπίστηκαν οι απαιτούμενες δικλίδες ασφαλείας, που εξέλιπαν στο παρελθόν, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα λανθασμένων ιατροδικαστικών γνωματεύσεων, που μπορεί να συγκαλύπτουν έστω και ακούσια εγκληματικές ενέργειες.
Ο Γιώργος Φλωρίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην εκκρεμή ιατροδικαστική έρευνα για τον θάνατο του 15 μηνών Παναγιωτάκη στην Αμαλιάδα, για τον οποίο επίσης ελέγχεται η Ειρήνη Μουρτζούκου, αναφέροντας ότι την υπόθεση εξετάζει η τριμελής επιτροπή, μετά από σχετική εισαγγελική εντολή, και το πόρισμά της αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στον ίδιο νόμο για τη λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, προβλέπεται ελάχιστος αριθμός ενεργειών και στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνει μια ιατροδικαστική έκθεση, ώστε να χαρακτηρίζεται πλήρης. Με αυτόν τον τρόπο, σχολίασε ο κ. Φλωρίδης, μπαίνει τέλος στην αυθαιρεσία και την ασάφεια προηγούμενων πρακτικών. «Δεν μπορεί ο δικαστής να ρωτά κάθε φορά γιατί λείπει αυτό ή εκείνο από την έκθεση», τόνισε σχετικά.