Την πλήρη επανεκκίνηση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, έπειτα από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην υπόθεση Μουρτζούκου, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Η υπόθεση της Πάτρας, που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, ανέδειξε – όπως τόνισε ο υπουργός– τις χρόνιες παθογένειες που χαρακτήριζαν τον τρόπο λειτουργίας των ιατροδικαστικών δομών της χώρας, με έλλειψη εποπτείας, οργάνωσης και ενιαίας διοικητικής δομής.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας λειτουργούσε επί της ουσίας χωρίς κανένα πλαίσιο διοικητικού ελέγχου. Το ίδιο, υπογράμμισε, ίσχυε καισε πανελλαδικό επίπεδο. Επρόκειτο για ένα σύστημα αποσπασματικό, χωρίς περιφερειακές διευθύνσεις, χωρίς συντονισμό, όπου κάθε μονάδα λειτουργούσε αυτόνομα, χωρίς κεντρική εποπτεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο, όπως είπε, προχώρησε ήδη η κυβέρνηση στην εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου που φέρνει για πρώτη φορά οργανωμένο σχήμα εποπτείας.
Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ δημιουργήθηκαν και περιφερειακές και τοπικές διευθύνσεις ώστε να υπάρχει πλέον συγκροτημένος μηχανισμός διοίκησης, ελέγχου και λογοδοσίας. Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας στην Πάτρα, όπως εξήγησε ο υπουργός, ήταν επιβεβλημένη, όχι μόνο λόγω της τραγικής κατάληξης της υπόθεσης, αλλά και εξαιτίας της πλήρους αποδιοργάνωσης του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η συγκεκριμένη δομή. Όπως είπε, η αναστολή ήταν αναγκαία ώστε να προχωρήσει η εκ βάθρων ανασυγκρότηση της υπηρεσίας, η οποία είναι απολύτως κρίσιμη για τη δικαιοσύνη και τις έρευνες των διωκτικών αρχών.
Η υπόθεση, άλλωστε, βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, καθώς ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών έχει δώσει εντολή για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών. Όσον αφορά την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου και τη συμμετοχή της στην αρχική – όπως φαίνεται – λανθασμένη ιατροδικαστική γνωμάτευση στην υπόθεση Μουρτζούκου, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε πως το ζήτημα εξετάζεται, ενώ ήδη έχει ληφθεί μέριμνα για την ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό από την Αθήνα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός αποκάλυψε πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδρύεται Εθνική Επιτροπή Ιατροδικαστών, ένα όργανο δευτεροβάθμιας αξιολόγησης που θα εδρεύει στην Αθήνα και θα εξετάζει προβληματικές ή αμφισβητούμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις, κατόπιν εντολής δικαστικών αρχών ή και αιτήματος πολιτών. Το καινοτόμο αυτό σχήμα αναμένεται να αποτελέσει ένα κρίσιμο φίλτρο αξιοπιστίας, διασφαλίζοντας ότι οι εκθέσεις που κατατίθενται στις αρχές θα πληρούν ελάχιστες ποιοτικές και επιστημονικές προδιαγραφές.
Μάλιστα, όπως επισήμανε, καθιερώθηκε και νέο πρωτόκολλο που καθορίζει με σαφήνεια τα βασικά στοιχεία τα οποία οφείλει να περιλαμβάνει κάθε ιατροδικαστική έκθεση ώστε να είναι αποδεκτή. Το ζητούμενο είναι πλέον οι γνωματεύσεις να μην αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες ή παραλείψεις, αλλά να δίνουν σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των αρχών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Φλωρίδης και σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε ένα ερευνητικό έργο με διεθνή προοπτική. Στόχος είναι η σταδιακή ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία των ιατροδικαστικών εξετάσεων. Όπως εξήγησε, η νέα τεχνολογία θα παρέχει στα χέρια των ιατροδικαστών ένα σύγχρονο εργαλείο υψηλής αξιοπιστίας, επιτρέποντάς τους να εργάζονται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τον Υπουργό, ήδη προκαλεί αντιδράσεις από ορισμένα κατεστημένα συμφέροντα, καθώς αλλάζει ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών.
Σε δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο κ. Φλωρίδης τοποθετήθηκε και για το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού. Υπογράμμισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει πλέον ένα αυξανόμενο πρόβλημα ασφάλειας, το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα και συνέπεια. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα κινείται με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδιώκοντας πάντα να διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία, τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη σχετικά με τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ο κ. Φλωρίδης στήριξε απολύτως την προσέγγιση που βάζει τέλος στην εικόνα των υπερπολυτελών δομών, οι οποίες υπονομεύουν το αποτρεπτικό σήμα που πρέπει να στέλνει η χώρα. «Δεν είναι δυνατόν», είπε, «σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται οικονομικά και κοινωνικά, να προσφέρουμε συνθήκες που δεν απολαμβάνει ο μέσος Έλληνας πολίτης». Και προσέθεσε με νόημα ότι «η απελπισία της Γης δεν μπορεί να καταπιεί ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη».
Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός τόνισε ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να καθορίζεται με όρους θεωρητικών συζητήσεων ή ιδεολογικών σχημάτων, αλλά οφείλει να βασίζεται στην πραγματικότητα, στην ανάγκη προστασίας της εθνικής ασφάλειας και στα εργαλεία που παρέχει η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο καθήκον της: να διασφαλίσει τα σύνορα, τη δημόσια ασφάλεια και το δικαίωμα της Ελλάδας να επιλέγει ποιος και με ποιες προϋποθέσεις θα εισέρχεται στη χώρα.
