Δεν αμφισβήτησε ουδείς ότι στις εκλογές της Κυριακής νικήτρια ήταν η Νέα Δημοκρατία. Στον απόηχο του θριάμβου που κάνει ακόμα να...ψάχνονται οι αντίπαλοι της, θα ήταν μικρόψυχο να μην αναγνωρισθεί η προσπάθεια και άλλων συντελεστών της επιτυχίας.

Από τις χιλιάδες των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, μέχρι τους συναινετικούς πολίτες, κυρίως των περιοχών που η καταιγίδα ήταν όχι της ερήμου αλλά των φυσικών φαινομένων, με πολέμαρχους στην πρώτη γραμμή να κερδίζουν τις μάχες και οι κάτοικοι στα αποκαΐδια και στη λάσπη να μην ξεχνούν το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας. Την υποχρέωση να ψηφίσουν χωρίς παρωπίδες τους υποψηφίους που θα αναλάβουν το βαρύ φορτίο της ανάκαμψης.

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην γραμμή πλεύσης αλλά και τους αγωνιστές των Μαραθωνίων σε όλη την προεκλογική περίοδο από βορρά και νότο δόθηκε η πάλη για το μετάλλιο της νίκης. Ο μεγάλος αριθμός νικητών από την πρώτη Κυριακή και όσων αναμένεται να ολοκληρώσουν την θριαμβευτική πορεία των εκλογών την προσεχή Κυριακή, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ομαδικό παιγνίδι υποψηφίων και των επιτελείων τους, που θεσπίστηκε ως κανόνας της μάχης.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρήσαμε υποχρέωση μας να αναφερθούμε και στις πηγές του νικηφόρου αγώνα γιατί θα ήταν άδικο και μεγάλο ατόπημα η λησμονιά και παράλειψη να φέρει την απογοήτευση σε εκείνους που η κεντρική εξουσία θα χρειαστεί σύντομα και πάλι
να προστρέξει στην βοήθεια τους.

Στις οθόνες, τα ραδιόφωνα, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τα έντυπα γνωρίσαμε αυτούς τους πρωταγωνιστές σε σχεδόν καθημερινή βάση Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης, Θανάσης Πλεύρης, Στέλιος Πέτσας, Δημήτρης Καιρίδης, Παύλος Μαρινάκης, κ.α. για να αναφερθούμε σε όσους ο λόγος ήταν μια πρόσκληση ψήφου και απάντηση σε συκοφαντίες αντιπολιτευτικές.

Και όπως είπε σωστά ο Άδωνις, οι πολίτες έκριναν, αποφάσισαν και ψήφισαν. Ένας ακόμα εκλογικός θρίαμβος που προστίθεται στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με χρώμα γαλάζιο. Σαν της Πατρίδας μας!

Οι αόρατοι πρωταγωνιστές

Είναι σαφές ότι η ΝΔ πήρε μεγαλύτερο ποσοστό στις αυτοδιοικητικές από ότι στις εθνικές εκλογές, σε πολλές Περιφέρειες (π.χ. Αττική, Κεντρική Μακεδονία) που κέρδισε από την πρώτη Κυριακή, αλλά και σε Περιφέρειες που πάνε στον β' γύρο (π.χ. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη).

Γιατί είχαμε 247 δημάρχους να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο: Πρώτον, γιατί οι Στέλιος Πέτσας και Μάκης Βορίδης θέσπισαν τον νέο εκλογικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο με 43% + 1 ψήφο εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή. Δεύτερον γιατί ο Στέλιος Πέτσας ως αρμόδιος υπουργός για την Αυτοδιοίκηση στήριξε όσο ποτέ με πόρους τους δήμους (π.χ. 3,5 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, 1,5 δισ. ευρώ με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για στήριξη έναντι της πανδημίας και τις φυσικές καταστροφές, πάγια μόνιμη αύξηση της τακτικής χρηματοδότη των ΚΑΠ κατά 120 εκατ. € το 2023). Συμπερασματικά: Υπάρχει λοιπόν και η αθέατη πλευρά του λόφου. Η συνέχεια την Κυριακή.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.