Αλλάζει σελίδα η σχέση κράτους και πολίτη, καθώς από την προσεχή Τετάρτη (30/4) δίνεται η δυνατότητα σε 5 εκατομμύρια πολίτες να αξιολογήσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το κράτος μπαίνει στο μικροσκόπιο των πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, μια νέα εποχή διαφάνειας και λογοδοσίας ξεκινά για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τίθεται σε λειτουργία η πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα αξιολόγησης κρατικών υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες. Η πρωτοβουλία αυτή, που υλοποιείται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στοχεύει να ενισχύσει τη φωνή των πολιτών και να εντοπίσει χρόνιες παθογένειες στη δημόσια διοίκηση.

Από την Τετάρτη και για δύο εβδομάδες, πέντε εκατομμύρια πολίτες άνω των 17 ετών, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, θα λάβουν πρόσκληση μέσω email για να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση. Το ερωτηματολόγιο, που θα απαρτίζεται από 40 έως 50 ερωτήσεις, θα καλύπτει τομείς όπως η ταχύτητα εξυπηρέτησης, η ευγένεια του προσωπικού, η αποτελεσματικότητα και η συνολική εμπειρία συναλλαγής με δημόσιους φορείς.

Οι πολίτες θα βαθμολογούν τις υπηρεσίες σε κλίμακα από το 1 έως το 10,
ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να προσθέσουν σχόλια και προτάσεις για βελτίωση. Η συμμετοχή θα γίνεται μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία η πρόσβαση θα είναι εφικτή με τους προσωπικούς κωδικούς του gov.gr, εξασφαλίζοντας τη μοναδικότητα της ψήφου.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης θα βρεθούν φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ και το Κτηματολόγιο, ψηφιακές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι εφαρμογές του gov.gr, αλλά και τοπικές υπηρεσίες δήμων και περιφερειών, από την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό μέχρι τη συντήρηση δρόμων και δημόσιων χώρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα υποβολής ελεύθερων σχολίων, αλλά και η ερώτηση σχετικά με ποιες άλλες υπηρεσίες επιθυμούν οι πολίτες να δουν να ψηφιοποιούνται στο μέλλον.

Η επεξεργασία των απαντήσεων θα γίνει με τρόπο που διασφαλίζει την ανωνυμία των συμμετεχόντων, ενώ τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν δημόσια εντός του Μαΐου. Όπως έχει προγραμματιστεί, η διαδικασία αξιολόγησης θα επαναλαμβάνεται δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο, προκειμένου να εντοπίζονται διαρκώς τα προβλήματα και να δρομολογούνται λύσεις.

Το φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η δεύτερη φάση του εγχειρήματος, η οποία θα αφορά την απευθείας αξιολόγηση υπηρεσιών αμέσως μετά τη χρήση τους. Μετά από κάθε συναλλαγή σε νοσοκομεία, ΚΕΠ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, οι πολίτες θα λαμβάνουν έναν μοναδικό κωδικό (QR code) για να καταχωρούν άμεσα την εμπειρία τους στην πλατφόρμα.

«Ο πολίτης είναι ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους. Ήρθε η ώρα να του δώσουμε τα εργαλεία για να αξιολογεί και να μας υποδεικνύει πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία αυτή.

Τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών δείχνουν ότι οι πολίτες τείνουν να βαθμολογούν θετικά τις υπηρεσίες που έχουν εκσυγχρονιστεί και προσφέρουν ψηφιακές λύσεις, όπως τα ΚΕΠ και το gov.gr, ενώ παραμένουν επικριτικοί απέναντι σε διαδικασίες που απαιτούν φυσική παρουσία και χρήση έντυπων εγγράφων.