Ο Νίκος Μαραντζίδης επανήλθε, τοποθετώντας αυτή την φορά τον Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο πολιτικό βάθρο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του επιτελείου του Τσίπρα, η χώρα διανύει περίοδο «ανομβρίας» στην κεντροαριστερά και – ποιος άλλος; – ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ως η «βροχή» που θα δώσει ελπίδα στο έρημο πολιτικό τοπίο. Προφανώς, για κάποιους, οι καταρρακτώδεις μνήμες του 2015 ξεπλένονται εύκολα.

Ο κ. Μαραντζίδης μας εξήγησε ότι, όπως δεν θα ρωτούσαμε τον Καραμανλή του ’73 γιατί δεν τα έκανε όλα το ’55, έτσι δεν πρέπει να ρωτάμε και τον Τσίπρα γιατί δεν «έσωσε» τη χώρα όταν κυβέρνησε. Άλλη «κανονικότητα» τότε, λέει – λες και τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες και οι παλινωδίες του δημοψηφίσματος ήταν φυσικό φαινόμενο που μας βρήκε από μόνο του.

Δεν έλειψε και η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου: ο Τσίπρας, μας είπε, θα ηττηθεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι να κερδίσει. Γιατί, κατά τον καθηγητή, η «ελπίδα» και η «προοπτική» δεν κουράζονται ποτέ – ούτε και όσοι προσπαθούν απεγνωσμένα να τον παρουσιάσουν ως χαρισματικό ηγέτη 2.500 ατόμων που πάνε σε παρουσιάσεις βιβλίων για να ακούσουν… το όραμα του αύριο.

Ο κ. Μαραντζίδης προανήγγειλε ότι το «πολιτικό μανιφέστο» του Τσίπρα θα οδηγήσει σε ένα νέο κόμμα που θα υπερβεί τις «αγκυλώσεις», τα «ελιτίστικα καπέλα» και τις «περίκλειστες νοοτροπίες». Να υποθέσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί συνεργάτης τύπου Καμμένου για να απογειωθεί το νέο εγχείρημα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο καθηγητής συνεχίζει να επενδύει επικοινωνιακά στο comeback Τσίπρα, προσφέροντας στην πολιτική ζωή άλλη μία δόση από την επιμελώς κατασκευασμένη μυθολογία της «νέας ελπίδας». Ποιος ξέρει, ίσως στην επόμενη δημόσια παρέμβασή του ο κ. Μαραντζίδης μας αποκαλύψει και ποια ιστορική προσωπικότητα θα είναι ο Τσίπρας μεθαύριο.