Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ύποπτος ως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους χθες, Δευτέρα, το βράδυ στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο ύποπτος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στο προάστιο των Βρυξελλών Σέρμπεκ, μέσα σε ένα καφέ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. «Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών.

Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»).