Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού τρομοκρατικής απειλής τέθηκαν οι Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, απόψε, Δευτέρα, μετά και από τη δολοφονία δύο ανθρώπων από ένοπλο δράστης, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί ακόμα. Το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο «4», που είναι το υψηλότερο, μετά την επίθεση με πυροβολισμούς.

Ο δράστης, εξάλλου, της δολοφονίας δύο ανθρώπων, τους οποίους εκτέλεσε στη μέση του δρόμου για να «εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους», δεν έχει συλληφθεί και οι Αρχές καλούν τον κόσμο να δείξει επαγρύπνηση όσο ο μακελάρης κυκλοφορεί ελεύθερος στην περιοχή.

Βέλγος πρωθυπουργός: Οι κάτοικοι των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση

Την ίδια ώρα, στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Οι πυροβολισμοί και το ανατριχιαστικό βίντεο με την ομολογία του δράστη

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας συντάραξε διεθνώς η είδηση πως πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ τα θύματα πιθανώς είναι Σουηδοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο νεκροί φορούσαν μπλούζες ποδοσφαιρικής ομάδας, συγκεκριμένα της Σουηδίας, ενώ άλλα ΜΜΕ κάνουν λόγο για δράστη που φώναζε «Αλλαχού Άκμπαρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»). Μάλιστα, στα social media κυκλοφορεί ένα ανατριχιαστικό βίντεο με τον δράστη να ομολογεί την πράξη του και να δηλώνει μέλος του ISIS, ενώ είπε πως έχει δολοφονήσει «άπιστους». 

Σημειώνεται ότι στη βελγική πρωτεύουσα την ώρα των πυροβολισμών έπαιζε αγώνας Σουηδία-Βέλγιο για τα προκριματικά Euro 2024. Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να απεικονίζεται η στιγμή της δολοφονίας. Ρεπορτάζ κάνουν λόγο και για έναν τραυματία.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο δράστης φοράει κόκκινο τζάκετ, μαύρο παντελόνι και κουκούλα στο κεφάλι. Εμφανίζεται πεζός, με το όπλο στο χέρι, και αρχίζει να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του. Ο κόσμος, μόλις ακούει τους πυροβολισμούς αρχίζει να τρέχει με πανικό, ενώ ο ένοπλος έτρεξε πίσω από δύο άτομα, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κτίριο με βιτρίνα. Εκεί τους εγκλωβίζει και φαίνεται να πυροβολεί ξανά.