Θέμα χρόνου είναι να φτάσουν στην ελληνική αγορά οι επιπτώσεις από την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράνζιτ ποσότητες φυσικού αερίου που διέρχονται από τη Βουλγαρία, που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργεί στρεβλώσεις και αναμένεται να επηρεάσει συνολικά την αγορά της ενέργειας φτάνοντας μέχρι και τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Η απόφαση που ελήφθη στις αρχές Οκτωβρίου προβλέπει την επιβολή φόρου 10 ευρώ/MWh επί των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος. Σύμφωνα με την άποψη της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο φόρος αποτελεί αντικίνητρο για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και ταυτόχρονα ευνοεί τις εισαγωγές αερίου εκτός Ρωσίας όπως και ποσότητες LNG.

Είναι ευνόητο ότι οι επιπτώσεις της έκτακτης φορολόγησης θα είναι τεράστιες και ακουμπούν το σύνολο της ενεργειακής αγοράς. Αν και η βασική δίοδος για την εισαγωγή ρωσικού αερίου στην Ελλάδα είναι πλέον η Τουρκία, εντούτοις σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό κόστος του μέτρου για την ελληνική αγορά μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 360 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι με την απόφασή της η Βουλγαρία παραβιάζει αντικειμενικά κάθε ενωσιακή λογική βάσει συνθηκών, καθώς δημιουργεί εμπόδια στη διακίνηση αγαθών σε τρίτες χώρες.