Ως επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμοσμένης Δραστηριότητας στον Αθλητισμό (CRAAS) στην Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού Vassil Levski στη Σόφια, η βιοχημικός Αλμπένα Αλεξαντρόβα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία υγιεινών συνθηκών για τα μέλη της ετήσιας Βουλγαρικής Αποστολής στην Ανταρκτική και τη συνδρομή ώστε να παραμείνουν ενεργοί και λειτουργικοί καθ' όλη την διάρκεια της αποστολής τους.
Η καθηγήτρια Αλεξαντρόβα παρακολουθεί τις πολλαπλές επιπτώσεις που το ταξίδι και η παραμονή στην Ανταρκτική σημαίνουν για τα μέλη της αποστολής. Η ομάδα της οφείλει να εξετάσει τη φυσική τους κατάσταση πριν και μετά το ταξίδι, δήλωσε σε συνέντευξή της στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.
Πριν από την αποστολή, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε λειτουργικά τεστ στο CRAAS χρησιμοποιώντας ένα στατικό ποδήλατο. Ελέγχθηκαν οι λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων τους, είπε η Αλεξαντρόβα. Ελήφθησαν δείγματα αίματος από αυτούς για τη διεξαγωγή τεστ οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια γενική αντίδραση του σώματος σε κυτταρικό επίπεδο στους παράγοντες που το επηρεάζουν, εξήγησε. Σημείωσε ότι ένα μακρύ ταξίδι, η αλλαγή ζώνης ώρας και η απομάκρυνση από την οικογένειά του μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογική πίεση στο άτομο, η οποία μπορεί να επηρεάσει την οξειδωτική κατάσταση του αίματός του.
Ένας δεύτερος γύρος δοκιμών έχει προγραμματιστεί μετά την επιστροφή των μελών της αποστολής στη Βουλγαρία για να εκτιμηθεί η επίδραση της παραμονής τους στην Ανταρκτική. Τα αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν και θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πώς πέρασε όλη η ομάδα κατά την παραμονή στο νησί Λίβινγκστον της Ανταρκτικής. Μπορούν να χωριστούν σε υποομάδες με βάση το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Σύμφωνα με την Αλεξαντρόβα, το ερευνητικό πρόγραμμα θα συμβάλει σημαντικά στην αθλητική επιστήμη, επειδή οι αθλητές υποβάλλονται σε αντίστοιχα φορτία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία κατάλληλων διατροφικών προγραμμάτων, συμπληρωμάτων διατροφής και ψυχολογικών τεχνικών για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών.
Η εις βάθος έρευνα μπορεί να αποκαλύψει τους μηχανισμούς προσαρμογής του σώματος σε ένα δεδομένο είδος καταπόνησης, είτε σωματικό φόρτο, είτε πίεση από το περιβάλλον, πρόσθεσε η επιστήμονας. Η καθηγήτρια Αλμπένα Αλεξαντρόβα διδάσκει βιοχημεία στην Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού. Εργάζεται επίσης στο Ινστιτούτο Νευροβιολογίας της Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.