Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναυτεμπορική, στους δημοσιογράφους Ευθύμη Χειμάρα και Νικόλ Λειβαδάρη. Κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, για την παρουσία διεθνών παρατηρητών, κατά τη διενέργεια των επόμενων εκλογών, δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται κατά 80% από δικηγόρους και όχι από δικαστές και εισαγγελείς, η κυρία Κεχαγιά περιορίστηκε στο να πει αορίστως, ότι «ότι υπάρχει θέμα διαβλητότητας» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «επαυξημένη παρουσία παρατηρητών». Δηλαδή, στο καλύτερο σενάριο, βγάζει συλλήβδην τους δικηγόρους -οι οποίοι επιφορτίζονται με την επίβλεψη του αδιάβλητου της διαδικασίας κάθε φορά που έχουμε εκλογές- άχρηστους, ενώ στο χειρότερο τους βγάζει «εκλογομαγείρους». Διότι η επαυξημένη παρουσία των διεθνών παρατηρητών, ζητείται όταν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους -ή συμμετέχουν στη νοθεία-, εκείνοι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση του αδιάβλητου της διαδικασίας! Πρόκειται -σαφέστατα- για έναν μεγαλοφυή πολιτικό χειρισμό, να κατηγορήσουν τους δικηγόρους -πέραν των δικαστών και εισαγγελέων- ως άχρηστους, ή εκλογομάγειρες.
Ενδιαφέρον όμως έχει η τοποθέτηση της κυρίας Κεχαγία, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί σαν «επιτελικό παρακράτος», καθώς έρχεται να προστεθεί σε διάφορους χαρακτηρισμούς που έχει κάνει κατά διαστήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως καθεστώς, χούντα και άλλα τέτοια «όμορφα», για να έρθει λίγο αργότερα να καταγγείλει «πολιτικό μπούλινγκ» από πλευράς της κυβέρνησης, για τον χαρακτηρισμό «πολιτικές βδέλλες». Ίσως θα πρέπει να γίνουν λίγο πιο χοντρόπετσοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και από όταν έγινε το δυστύχημα των Τεμπών, ο ΣΥΡΖΑ έκανε άμεσα λόγο για «έγκλημα των Τεμπών», ενώ στελέχη του έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο, ακόμη και για «κρατική δολοφονία»! Η πολιτική δεν πρέπει κατ' ανάγκη να σύρεται σε τέτοια επίπεδα, αλλά όταν κάποιος την σέρνει εκεί πρώτος, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να καταγγέλλει το «πολιτικό μπούλινγκ». Εκτός κι αν πιστεύουν ότι αποτελεί προνόμιο της Αριστεράς, να λέει ό,τι χοντράδα θέλει, χωρίς να μπορεί κανείς να της δώσει αντίστοιχη απάντηση. Δυστυχώς, το κόμμα το οποίο έσυρε τον διάλογο σε τέτοια επίπεδα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν το έκανε τώρα, ούτε στην προηγούμενη τετραετία, αλλά προτού καν κυβερνήσει.
Η δήλωση της Βούλας Κεχαγιά
Ευθύμης Χειμάρας: «Θέλω να σταθώ σε κάτι που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και σήμερα. Ζητάει την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διενέργεια εκλογών, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Και εδώ είναι το ερώτημα: το 80% των εκλογών διεξάγονται από δικηγόρους, όχι μόνο από δικαστές και εισαγγελείς. Τι θέλει να πει ο πρόεδρος; Ότι ένα ολόκληρο σύστημα είναι στα χέρια της κυβέρνησης και ότι διενεργεί εκλογές, οι οποίες δεν είναι το αποτέλεσμά τους σωστό; Βάζει θέμα διαβλητότητας;»
Βούλα Κεχαγιά: «Ότι υπάρχει θέμα διαβλητότητας. Οι διεθνείς παρατηρητές δεν είναι κάτι πρωτόφαντο και κάτι νέο, σε σχέση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Κάθε χώρα-μέλος, που είναι μέλος του ΟΑΣΕ έχει και δέχεται παρατηρητές, όταν κάνει εκλογικές διαδικασίες. Αυτό είχε συμβεί και το 2023 και θέλω να σας πω ότι η έκθεση που συνετάχθη μετά, τον Μάιο του 2023, έλεγε ότι υπάρχουν κάποια θέματα, τα οποία θα έπρεπε να τα δει το ελληνικό κράτος, σε σχέση με κενά που αφορούν την εκλογική διαδικασία. Εμείς τι θέλουμε; Μια πιο επαυξημένη παρουσία, για τους λόγους τους οποίους σας εξήγησα προηγουμένως. Γιατί θεωρούμε ότι σε πάρα πολλούς τομείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν λειτουργεί συντεταγμένα, ως ένα επιτελικό κράτος, όπως αυτοαποκαλείται. Αλλά ως ένα επιτελικό παρακράτος (...) Είπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικές βδέλλες. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί και αυτές οι πρακτικές, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να απολογείται κάθε φορά που επιτίθεται η κυβέρνηση και κάνει μπούλινγκ στο πολιτικό σύστημα».
Νικόλ Λειβαδάρη: «Αυτό μπορεί να είναι πολιτικό μπούλινγκ όπως λέτε, μπορεί να είναι τοξικό πολιτικά, αλλά είναι μια πολιτική κατάσταση. Το να ζητάτε διεθνείς παρατηρητές σε μια εκλογική διαδικασία, βάζει ένα ευρύτερο ζήτημα αμφισβήτησης της δημοκρατικής τάξης, σε ό,τι αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης. Είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει επαυξημένη παρουσία παρατηρητών. Πρακτικά, πώς αποτυπώνεται αυτό;»
Βούλα Κεχαγιά: «Και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Νικόλ Λειβαδάρη: «Θα ζητήσετε δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει αίτημα στον ΟΑΣΕ;»
Βούλα Κεχαγιά: «Βεβαίως».