Με μία προκλητική αναφορά κατά της Ελλάδας σημαδεύτηκε η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας τη Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Το περιστατικό προκάλεσε την αποχώρηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, της πρέσβεως της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφίας Φιλιππίδου.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα, με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE πέτυχε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.