Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και τις μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των κομμάτων, φαίνεται ξεκάθαρα η τάση μερίδας ψηφοφόρων να... φλερτάρει με τα κόμματα δεξιά της δεξιάς. Η ακροδεξιά ρητορική δεν πείθει τους σκεπτόμενους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά δίνει διέξοδο σε αυτούς που έχουν πληγωθεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στις 14 Δεκεμβρίου 2018, σε μια εκ των... προφητικών ομιλιών του ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πει με στόμφο: «Δεν επιτρέπουμε στους απατεώνες της πολιτικής, που λεηλάτησαν την πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι-χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Εκείνη την, κατά τ’ άλλα υπέροχη, χειμωνιάτικη βραδιά στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του και έχοντας το μυαλό του στο... Νομπέλ Ειρήνης τόνιζε με νόημα πως δεν θα επιτρέψει να εγκαλούν αυτόν και το κόμμα του «για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού».

Η Νέα Δημοκρατία από τη μία προβληματίζεται εξαιτίας της ακραίας ρητορικής που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Βελόπουλος εναντίον της και από την άλλη βλέπει πως αυτή η ρητορική αντιμετωπίζεται με ευκολία. Η κυβερνητική πίεση των τελευταίων εβδομάδων και οι περιοδείες των υπουργών σε Μακεδονία και Θράκη αποδίδουν καρπούς, καθώς φαίνεται ότι τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης έχουν «παγώσει» λίγο κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 10%.Οι δημοσκόποι συνηθίζουν να λένε ότι αν θες να μάθεις την αλήθεια, τότε κοίτα τους αριθμούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτοί είναι άκρως αποκαλυπτικοί. Η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να εμφανίζει ακόμα υψηλότερα ποσοστά των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της δεξιάς και συγκροτούν την ακροδεξιά πολυκατοικία και αυτό ευθέως συνδέεται με το άθροισμα των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, στο σύνολό τους, και της Αφροδίτης Λατινοπούλου δευτερευόντως. Από τη στιγμή δε που το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλόκαρε την κάθοδο των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, όλοι οι παραπάνω εκφέρουν ακόμα πιο ακραία ρητορική για να προσελκύσουν τους 243.000 ψηφοφόρους. Εμβόλιμα σε αυτήν τη σφαγή της ακροδεξιάς πολυκατοικίας έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη που τους... καλοβλέπει.

Στόχος: τα ψηφαλάκια

Η Νίκη, που εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά και γρήγορα από το... πουθενά, φτάνοντας σε αριθμό ψήφων που την έβαλαν στη Βουλή, χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να ζυμώνει χρησιμοποιώντας τη μαγιά του «υπερπατριωτισμού», ακουμπώντας σε ακροδεξιούς πυρήνες, παραχριστιανικές οργανώσεις και –δυστυχώς– σε μονές του Αγίου Ορους που πολιτικά έδρασαν παρεμβατικά. Και επειδή, όπως αποδείχθηκε, «ο δασκαλάκος δεν ήταν λεβεντιά», καθώς αυτά που επικαλείται δημόσια ο Δημήτρης Νατσιός δεν φαίνεται να τα πρεσβεύει, έχει πάρει φθίνουσα πορεία, όπως σημειώνουν πρώην συνεργάτες και συνεργάτιδές του. Και σε αυτόν τον όροφο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας δεσπόζουν έντονες εκφράσεις ανορθολογισμού και συνωμοσιολογίας. Στόχος: τα ψηφαλάκια.

Από την άλλη, αναφερόμενος στις άγιες μέρες του Πάσχα, ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε από τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων να μην πάνε στις εκκλησίες, διότι θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις (sic). Στόχος: τα ψηφαλάκια...H ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της ακρίβειας και αυτό είναι δεδομένο. Είναι επίσης δεδομένο πως αυτό προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν τα κόμματα της ακροδεξιάς πολυκατοικίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε εγρήγορση, διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν εκκολάπτεται η δημιουργία ενός οργανωμένου ακροδεξιού σχήματος που αναζητεί τον πολιτικό ηγέτη του ή αν πρόκειται απλά για μεμονωμένες περιπτώσεις που δρουν ανεξέλεγκτες.

Επιθετικό άνοιγμα...

Στο παιχνίδι αυτό «μπήκε» πρόσφατα και η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τής δίνουν ποσοστά που ανάγουν το κόμμα της, τη Φωνή Λογικής, οριακά στο 3%. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου επιχειρεί ένα πιο επιθετικό άνοιγμα στη δεξαμενή των ψηφοφόρων που κινούνται δεξιότερα της δεξιάς και επιτίθεται με σφοδρότητα στον Κυριάκο Βελόπουλο με στόχο να σπάσει το «φράγμα» του 3%. Σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 σχολίασε την καριέρα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στις τηλεπωλήσεις: «Εγώ δεν πούλησα ούτε επιστολές του Ιησού ούτε κηραλοιφές για τη φαλάκρα και δεν πρόκειται ποτέ να εργαλειοποιήσω την πίστη μας», σχολίασε.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Αφροδίτη Λατινοπούλου αμέσως μετά την τηλεοπτική εμφάνισή της, τη ρωτήσαμε ευθέως: «Μετά την επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο, σας ψέγουν πως θέλετε να αντλήσετε ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο. Αυτό είναι κάτι που ισχύει;» Σαφής είναι και η απάντησή της: «Να είμαστε σαφείς, η αλήθεια δεν είναι επίθεση. Είναι απλά η αλήθεια. Αυτό έχω μάθει να λέω στην προσωπική ζωή μου, αυτό συνεχίζω και θα συνεχίσω να κάνω για πάντα ως πολιτικός. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν ακροαριστερές ψήφοι ή ακροδεξιές ή κεντρώες προς διάθεση. Οπότε δεν ισχύει». Οσον αφορά τους 243.000 ψηφοφόρους των Σπαρτιατών και κατά πόσο η ίδια τους... καλοβλέπει, είπε στο «Μανιφέστο» ότι «δεν υπάρχουν ψήφοι κατοχυρωμένοι σε κανέναν. Η ψήφος είναι μυστική και δανεική από τον Ελληνα πολίτη». Πώς το έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος; «Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα»...