Στη μεγάλη πρόκληση της νέας προέδρου των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε τα Σκόπια σκέτη «Μακεδονία» θα περιμέναμε κανονικά μια άμεση παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Νίκου Κοτζιά, των δύο μοιραίων ανθρώπων που ουσιαστικά υπέγραψαν μια συμφωνία που έδωσε στα Σκόπια όσα παράλογα διεκδικούσαν επί δεκαετίες. Αντίθετα, βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης με τεράστιο θράσος να ζητήσουν τα ρέστα από τον... Κυριάκο Μητσοτάκη!
Όλοι θυμόμαστε τι σημαίνει Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε με τόση χαρά η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ευλογίες της Άνγκελα Μέρκελ: Ουσιαστικά η Ελλάδα αναγνώρισε το δικαίωμα στο κρατίδιο των Σκοπίων να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία, ακόμα και σκέτο όταν αφορά για παράδειγμα την ιθαγένεια (μακεδονική ιθαγένεια) ή τη γλώσσα (μακεδονική γλώσσα ή γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας) καθώς ο όρος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σκέτος όχι για να περιγράψει την ονομασία της ίδιας της χώρας, η οποία έπρεπε να ονομάζεται αποκλειστικά Βόρεια Μακεδονία, αλλά μια σειρά άλλων ονομασιών. Τότε φυσικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρουσίασε τη Συμφωνία ως μια μεγάλη διπλωματική νίκη της Ελλάδας, αν και για πρώτη φορά στην ιστορία ένα ισχυρότερο κράτος που είχε δίκιο υποχώρησε στις άδικες απαιτήσεις ενός μικρότερου και ανίσχυρου κρατιδίου.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό το μνημείο υποχωρητικότητας στην εξωτερική πολιτική, εξακολουθεί να αισθάνεται υπερήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο σημερινός του πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης. Ο τελευταίος άλλωστε ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και εξακολουθεί να μην έχει επαφή με τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Και σήμερα συνέβη αυτό που είχαν προβλέψει όλοι όσοι αντιδρούσαν στη συμφωνία, ανάμεσα τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια στο μέλλον όχι μόνο δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία αλλά θα την εφαρμόζει κατά το δοκούν, όπου τη συμφέρει. Η Ελλάδα, λοιπόν, αναγνώρισε το «μακεδονικό» δικαίωμα στα Σκόπια με μια συμφωνία που δεν μπορεί να ακυρωθεί, καθώς αποτελεί διεθνή συνθήκη, ενώ παράλληλα ο χαρακτηρισμός «βόρεια» πάει περίπατο. Κοινώς, στα Σκόπια λένε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα τους αναγνώρισε ως Μακεδόνες και κάπου εκεί κλείνει το ζήτημα. Αυτό βλέπουν διεθνώς και αυτό θα βλέπουν οι επόμενες γενιές.
Ο Τσίπρας κρύβεται
Φυσικά σε αυτήν την αρνητική εξέλιξη, την οποία είχαν προβλέψει όλοι οι πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών εδώ και πολλά έτη, οι αρχιτέκτονες του επώδυνου συμβιβασμού με τα Σκόπια, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, είναι εξαφανισμένοι. Ίσως γιατί πολλοί τώρα να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της υποχώρησης μπροστά σε παράλογες και ανιστόρητες διεκδικήσεις. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο ίδιος και με ένα αδιανόητο θράσος ζητάει τα ρέστα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όχι μόνο δεν ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά κατά την ψήφισή της στη Βουλή είχε προειδοποιήσει όσους βουλευτές την ψηφίσουν ότι τα αρνητικά της αποτελέσματα πολύ δύσκολα θα περιοριστούν καθώς πρόκειται για διεθνή συνθήκη που δεν ακυρώνεται.
Ενώ λοιπόν ο Στέφανος Κασσελάκης ζητάει τα ρέστα για κάτι που ευθύνεται το κόμμα του και ενώ οι εμπνευστές της συμφωνίας ουσιαστικά κρύβονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε και πριν λίγες ημέρες και δήλωσε ότι αν η νέα πρόεδρος των Σκοπίων δεν τηρεί τη συμφωνία, έστω αυτήν την κακή συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα αντιδράσει. Και ήδη κατόπιν ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, υφίσταται μια ομοβροντία κατά των Σκοπίων και της στάσης της νέας προέδρου από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε με αγωνία την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα για να μας μιλήσει για τα οφέλη αυτής της περίφημης συμφωνίας για την Ελλάδα. Και δεν μιλάμε για τη γραβάτα που πήρε δώρο από τον Ζάεφ. Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, η πολιτική αντιπαράθεση μαζί του είναι πραγματικά σαν να «κλέβεις εκκλησία».