Με το μήνυμα «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με το Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία και θα θέσει το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ενέργεια την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε προκλητική, επισημαίνοντας ότι θα ζητήσει να ανασταλεί η απόφαση. Σε μία εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha ο πρωθυπουργός μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προτάσοντας την αναγκαιότητας της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ενώ με σκληρή γλώσσα καυτηρίασε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε προβληματισμό για τον νέο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας και την τήρηση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά», ανέφερε χαρκατηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, στη συνάντηση με τον Ερντογάν

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Φαίνεται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Υπάρχει πρόοδος, που όμως δεν μπορεί να ακυρώσει ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιες εντάσεις. Επειδή διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να συζητούμε. Η ενέργεια για τη Μονή της Χώρας ήταν αχρείαστη, η Μονή της Χώρας είναι παγκόσμιο μνημείο. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο σχετικά με τον χρονισμό αυτής της απόφασης, είχε αποφασισθεί από το 2000. Μου δίνει τη δυνατότητα να θέσω το ζήτημα».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το 2019 και αναπτύξαμε ισχυρές συμμαχίες. Η χώρα είναι πολύ πιο ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. Πρέπει να γίνει εμπέδωση του καλού κλίματος. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες. Για παράδειγμα, το μεταναστευτικό που ήταν το μείζον θέμα το 2019. Αντί για παράνομους μετανάστες, τώρα από την Τουρκία έχουμε νόμιμους τουρίστες με το πρόγραμμα της visa. Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή με το δάχτυλο στη σκανδάλη».Πρόσθεσε επίσης ότι «η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στα ελληνοτουρκικά και σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη απ ό,τι στο παρελθόν, τόσο σε επίπεδο αμυντικό με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όσο και σε πολιτικό με τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών».

Αδικαιολόγητες οι διαστάσεις της ιδιωτικής επίσκεψης Ράμα στην Αθήνα

Για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η χώρα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του».

Το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού στη νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επικράτηση του VMRO στις πρόσφατες εκλογές. «Προσωπικά», προσθέτει ο πρωθυπουτργός, «είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά».

Για την ακρίβεια, τη φορολογία και την ανεργία

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνίστρια της ακρίβειας και επανέλαβε ότι η χώρα δημοσιονομικά δεν αντέχει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, εκτός, όπως είπε, κι αν η αντιπολίτευση προτείνει άλλους φόρους.

Σχετικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα και τη φοροδιαφυγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όποιος νομίζει μπορεί να προσφύγει και να αποδείξει ότι τα εισοδήματα που δηλώνει είναι τα πραγματικά. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποδίδει. Μπορεί να έχουμε υποστεί και κάποιο πολιτικό κόστος γι' αυτές τις παρεμβάσεις. Από το 2019 μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε φόρους στις γονικές παροχές, την έκτακτη εισφορά, η φορολογική μας πολιτική είναι στήριξη της μεσαίας τάξης».

Σε ειδική αναφορά για τη φορολόγηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπάρχει προοδευτικότητα στη φορολογική κλίμακα, η οποία οδηγεί σε δίκαιη φορολόγηση», ενώ επανέλαβε ότι «δεν μπορεί στην παρούσα κατάσταση να δοθούν 13ος και 14ος μισθός στους συνταξιούχους, ούτε να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. 

«Όταν οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις μισθών. Και συμπληρωματική επιδοματική πολιτική για τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, αναδεικνύοντας την οικογενειακή πολιτική», τόνισε και πρόσθεσε: «Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου. Πρέπει να πληρώνει περισσότερα η επιχείρηση. Θα έχουμε οργανωμένες μετακλήσεις για εργαζομένους από το εξωτερικό, Ινδία, Αίγυπτο. Στον τουρισμό, οι εργοδότες μπορούν να πληρώσουν περισσότερο. Να τηρούν την εργασιακή νομοθεσία. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι 80.000 από 30.000.»

Εκλογική δύναμη για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων

«Το 41% είναι ποσοστό μεγάλης ευθύνης. Μας έδωσαν οι Έλληνες μεγαλύτερο ποσοστό γιατί πίστεψαν αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Σχέδιο πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας. Οι αλλαγές που δρομολογούμε είναι μεγάλες αλλαγές, δεν πατάμε απλώς ένα κουμπί. Έχουμε πολύ σκληρές αντιστάσεις από το βαθύ κράτος που πρέπει να ξεπεράσουμε. Θέλουμε κάποιον χρόνο αυτές οι αλλαγές. Εγώ ζήτησα μια τετραετία για να τις κάνω», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρέθεσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας και των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.  «300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης πηγαίνουν για να ξαναφτιάξουμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Στο Αττικόν θα είναι έτοιμα τα νέα ΤΕΠ. Στη Χίο, ήρθε δήμαρχος των Ψαρρών να μου πει ότι με χρήματα του ταμείου φτιάχνουμε σύγχρονο ιατρείο», ενώ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει μία δομική δυσκολία. «Το ΑΣΕΠ λειτουργεί με αντικειμενικότητα, διαφάνεια, αλλά και με πολύ αργούς ρυθμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα της κυβερνητικής προσπάθειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ρόλο και τη στάση της αντιπολίτευσης: «Έχουμε μια αντιπολίτευση, που λέει στείλτε μήνυμα να πέσει η κυβέρνηση. Αποσταθεροποιήστε την κυβέρνηση. Μην αφήσετε με άλλα λόγια την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε στις εθνικές εκλογές και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αστάθειας, μόνο κακό θα κάνει στη χώρα».

Ο απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός, το πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικά για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση του, σημειώνοντας ότι «έχουν επανακάμψει φωνές σκληρής πόλωσης που μας παραπέμπουν στο 2012 και στις πλατείες των αγανακτισμένων και με ένα λεξιλόγιο που είχαμε αφήσει πίσω μας. Δεν μας αξίζει αυτό. Ο λαός έχει πάρει τα μαθήματα της κρίσης και της χρεοκοπίας. Για το Θεό, θα γυρίσουμε πίσω στο 2012 και στο 2015, σε αυτό το επίπεδο τοξικότητας;».

Σε ερώτηση μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστερό πρόσημο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: « Όλα αυτά θα προϋπέθεταν ένα πολιτικό περιεχόμενο, δυσκολεύομαι να το αναζητήσω. Κινούμαστε σε ένα επίπεδο που συνδυάζει τοξικότητα με έναν τελείως απλοϊκό λόγο, δεν ξέρω αν μπορώ να αναζητήσω πολιτικό πρόσημο. Πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι θυμωμένοι. Προσωπικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναλώσω ενέργεια να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις που έχουν και έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά.»

Η κρισιμότητα των ευρωεκλογών

«Θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διευκρίνισε:. «Όσα θα γίνουν στην Ευρώπη στην επόμενη πενταετία θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή. Δύο παραδείγματα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υπάρξει επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε ένα κοινό Αμυντικό Ταμείο; Κάποιες χώρες είχαν επαναπαυτεί ότι θα υπάρχει πάντα το κοινό ταμείο του ΝΑΤΟ, αλλά θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια πυραυλική ομπρέλα από την οποία και η Ελλάδα θα είναι ωφελημένη;».

Σχετικά, δε, με την κριτική που του ασκεί η Αντιπολίτευση, περί αλαζονείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Κυρίαρχος είναι ο λαός, έχω ατζέντα 4ετίας, είναι αλαζονικό να μιλάμε από τώρα για τις εκλογές του 2027, τότε θα γίνουν εκλογές. Κάθε κόμμα εξουσίας διεκδικεί να ξανακερδίζει τις εκλογές με τον αρχηγό του». Ταυτόχρονα μίλησε και για τον «άλλο» Μητσοτάκη, με τις αναρτήσεις στο Τικ Τοκ, κάνοντας λόγο για στάση και θέση αυτοσαρκασμού.