Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν τη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας έπειτα από την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο, ένα αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών. 

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην πολιτεία Γιαρακούι και 46 συνελήφθησαν» ανέφερε η ΜΚΟ Foro Penal μέσω X. 

Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών 

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως την Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα. Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών-μελών του. 

«Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια» 

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως η αντιπολίτευση μπορεί να αποδείξει τη νίκη του υποψηφίου της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια με ποσοστό 73% και 6,27 εκατ. ψήφους έναντι 2,7 εκατ. του Μαδούρο.  

Παγκανίνι: Η Ουρουγουάη δεν θα αναγνωρίσει τη νίκη του Μαδούρο 

Ο Ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα στο CNN ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, καθώς η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά.  

Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο προέβλεψε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν, στα σύνορα της Κολομβίας με τη χώρα του, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ. Από την αρχή της χρονιάς, έχουν διασχίσει το επικίνδυνο τμήμα της ζούγκλας πάνω από 200.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν πολίτες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των Αρχών του Παναμά. 

«Νομίζω, παρότι ελπίζω να απατώμαι, ότι η ροή των πολιτών της Βενεζουέλας θα αυξηθεί, για τους προφανείς λόγους. Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να προστατεύσουμε τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ να το κάνουν», είπε ο Μουλίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Ο πρόεδρος του Παναμά γνωστοποίησε εξάλλου πως αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα κι αναστέλλονται οι διμερείς σχέσεις, αμφισβητώντας, όπως και κυβερνήσεις άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.