Αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, η οποια θεωρεί πως αυτή ήταν η μεγάλη νικήτρια.

Η αντιπολίτευση τόνισε πως ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 70% των ψήφων κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE), κατά το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεκλέγεται για τρίτη θητεία.

Η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο και αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση», με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία», ανέφερε ο Μπλίνκεν. «Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ακόμη και πολιτικοί που ανήκουν θεωρητικά στην ίδια πλευρά με τον Μαδούρο, όπως ο ομόλογός του της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα: «Το καθεστώς του Μαδούρο πρέπει να καταλάβει ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύει είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε», τόνισε μέσω X, προσθέτοντας ότι «η Χιλή δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα που δεν είναι επαληθεύσιμο». 

«Δικτάτορα Μαδούρο, έξω» έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τρία θαυμαστικά. Οι πολίτες της Βενεζουέλας, κατ’ αυτόν, «επέλεξαν να τερματίσουν την κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Οι κυβερνήσεις στην Κόστα Ρίκα και στο Περού επίσης απέρριψαν το αποτέλεσμα.