Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, τέσσερα chatbots τεχνητής νοημοσύνης —ανάμεσά τους το ChatGPT της OpenAI και το Grok του Έλον Μασκ— κλήθηκαν να προβλέψουν ποιος είναι πιθανό να διαδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στο αξίωμα του Ποντίφικα. Οι απαντήσεις τους ήταν ποικίλες και όχι απόλυτα ομοιογενείς.

Το Grok και το Gemini της Google συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος κατέχει τη θέση του κρατικού γραμματέα του Βατικανού και θεωρείται ο «νούμερο δύο» στην ιεραρχία της Αγίας Έδρας, αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς υποψήφιους. Το Gemini μάλιστα σημείωσε: «Με βάση την τρέχουσα ανάλυση και τις σημαντικές συζητήσεις, ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν αναδεικνύεται ως ισχυρός υποψήφιος».

Παρόλα αυτά, τόσο το Gemini όσο και τα υπόλοιπα συστήματα AI ανέφεραν και άλλους πιθανούς υποψηφίους —περίπου οκτώ στο σύνολο—, μεταξύ των οποίων και εκείνον που φέρεται να προτείνει το ChatGPT ως επικρατέστερη επιλογή. Αυτό καταδεικνύει ότι, παρά τις τεχνολογικές δυνατότητες των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, οι προβλέψεις γύρω από το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας παραμένουν αβέβαιες και εξαρτώνται από πολλούς και σύνθετους παράγοντες, θεολογικούς, γεωπολιτικούς και εσωτερικούς.

«Αν έπρεπε να κάνω μια πρόβλεψη με βάση τις τρέχουσες τάσεις, την επιρροή και την κατεύθυνση που έχει πάρει η Εκκλησία υπό τον Πάπα Φραγκίσκο, ο καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε ξεχωρίζει ως ο πιο πιθανός υποψήφιος», δήλωσε το ChatGPT της Open AI.

Ο Τάγκλε είναι ο πρωτοπόρος της Ασίας για τον παπισμό και, όπως και ο Φραγκίσκος, θεωρείται κορυφαίος συνήγορος για τους φτωχούς, τους μετανάστες και τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους.

Αλλά μια ομοιότητα στις απαντήσεις των chatbots ξεχώρισε, αυτή της σχεδόν αδυναμίας πρόβλεψης του αποτελέσματος.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα και να προσδιορίσει μοτίβα, η πρόβλεψη του επόμενου Πάπα περιλαμβάνει παράγοντες που υπερβαίνουν την ανάλυση δεδομένων», δήλωσε το Gemini.

Αυτές περιλαμβάνουν τις θεολογικές θέσεις των καρδιναλίων, την ηλικία, την εμπειρία και τη μυστικότητα που περιβάλλει την ψηφοφορία.

Το ChatGPT κατέστησε σαφές ότι η εικασία του δεν ήταν «μια πρόβλεψη με την έννοια της κρυστάλλινης σφαίρας», αλλά μάλλον «ένα είδος “εδώ είναι αυτό που οι καρδινάλιοι θα μπορούσαν να εξετάσουν”».

Εν τω μεταξύ, η γαλλική εταιρεία Mistral AI αρνήθηκε να παρασυρθεί στο παιχνίδι εικασίας.