Τις προτεραιότητές του παρουσίασε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπηρεσιακό υπουργό Θεόδωρο Κλιάρη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει να γίνει ένας από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Όπως έχει γράψει εύστοχα ο Στρατής Μυριβήλης, όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα, όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων και γι΄ αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα συγκίνηση που επιστρέφω εδώ στον Πειραιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του διοικητικού φορέα της ελληνικής ναυτιλίας, με στόχο και όραμα να διευκολύνω και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παίζει σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας και την ανάπτυξή της, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του που μαζί του, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ο εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπάς. «Διαβεβαιώνω τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ότι σε αυτό το υπουργείο θα έχουν το υπουργείο τους. Θα είμαστε δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζωντανά προβλήματα που έχουν οι νησιώτες», ανέφερε. 

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γίνεται ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης, καθώς τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αποτέλεσαν την απάντηση στους πρόσφατους εκβιασμούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη και στη μεγάλη πρόκληση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας στην ΑΟΖ σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Αναφερόμενος στο Λιμενικό Σώμα, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του, προσθέτοντας ότι τα στελέχη του θα πρέπει να βλέπουν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που έχει αγκαλιάσει το έργο τους, έχει εμπιστευτεί τις ικανότητές τους και έναν άνθρωπο που θα τους στηρίζει σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, να σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.