Στην αναβαθμισμένη διεθνή θέση της Ελλάδας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ”Σκάι 100,3”.

Στον απόηχο της συνάντησης Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να μην είμαστε δεδομένοι, η Ελλάδα παραμένει σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, όχι «α λα καρτ».

«Έχουμε μια ισχυρή στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ που συνεχώς αναβαθμίζεται. Κι αυτό ενοχλεί την Τουρκία» τόνισε με νόημα. Εκτίμησε δε πως η αμερικανική πλευρά έστειλε το μήνυμα προς την Άγκυρα πως δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες, με αφορμή τόσο τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και σε εκείνη που αφορά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ παράλληλα απειλεί την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η θωράκισή τους είναι «επιβεβλημένη» λόγω της παρουσίας της λεγόμενης «τουρκικής στρατιάς» του Αιγαίου και προσέθεσε ότι «απέναντι στις προκλήσεις η κυβέρνηση απαντά με σοβαρότητα και στιβαρότητα».