Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια γιορτή μνήμης. Είναι το σύμβολο των αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία, καλύτερη Παιδεία, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Πενήντα χρόνια πέρασαν από εκείνη την ιστορική εποχή των μαζικών κινητοποιήσεων, των μεγάλων εξεγέρσεων και των υψηλών προσδοκιών, με μπροστάρη τη νέα γενιά. Τη γενιά με την ορμή της αμφισβήτησης, τον αέρα της νιότης και τη δίψα για ελεύθερη σκέψη, προσωπική κοινωνική και πολιτική έκφραση, αλλά και διεκδίκηση ουσιαστικής Παιδείας.

Ζήσαμε, όσοι συμμετείχαμε, μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αναμφίβολα εκείνη η γενιά όχι μόνο διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στη μετέπειτα ανατροπή της δικτατορίας, αλλά και στη συνέχεια συνέβαλε στη δημιουργία της πλέον ειρηνικής, δημιουργικής και δημοκρατικής περιόδου της σύγχρονης Ιστορίας μας. Μισό αιώνα μετά, είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τα γεγονότα, να αναλογιστούμε τι σηματοδότησε για το πολιτικό σκηνικό εκείνη η επαναστατικότητά μας, που ξεκίνησε με την εξέγερση της Νομικής και οδήγησε στον παλλαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, επιτυγχάνοντας το ακατόρθωτο.

Σήμερα, οι ιδέες του Πολυτεχνείου και η επικαιρότητα των μηνυμάτων του παραμένουν και θα συνεχίζουν να είναι διαχρονικές και υπερβατικές, συμβολίζοντας την ομοψυχία και την εθνική μας ενότητα. Το Πολυτεχνείο, που παραμένει η κορυφαία μαζική, αυθόρμητη και πηγαία αντιστασιακή πράξη με συμπυκνωμένα νοήματα, μπόλιασε την κοινωνία της Μεταπολίτευσης με τις αξίες και έννοιες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συμμετοχής.

Ημέρα μνήμης, λοιπόν, για τους μεγαλύτερους και επίγνωσης για τους νεότερους. Γι’ αυτό το μήνυμα αυτής της επετείου θα πρέπει να γίνει φάρος ελπίδας, δύναμη αυτογνωσίας, πανανθρώπινης αξιοπρέπειας, ευθύνης και ενότητας. Χρέος μας είναι να το κρατήσουμε για πάντα ζωντανό και αναλλοίωτο, ώστε να μας διδάσκει και να μας παραδειγματίζει, παραμένοντας παρακαταθήκη πολύτιμη για τις γενιές τού αύριο.

* Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, πρώην πρόεδρος της Ν.Δ.