Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην 70ή Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), στη Μαδρίτη, που διοργάνωσε η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Διάσκεψη προήδρευαν από κοινού η πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της Γερουσίας της Ισπανίας και συμμετείχαν βουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας για την ισπανική Προεδρία, τόνισε ότι «οι τελευταίες κρίσεις που πλήττουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποκορύφωμα αυτήν στην Ισπανία, πυροδοτούν τα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα», γεγονός που, όπως είπε, «πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών» «Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη, ότι είναι πρωτοπόρος στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον σεβασμό του κράτους δικαίου», επεσήμανε.

Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ ανέφερε πως «το πρόβλημα δεν είναι εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό και χρειάζεται μία συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική και αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος». «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των συνόρων της, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων και τις διαδικασίες επιστροφών», πρόσθεσε. Κάλεσε, δε, την Ευρωπαϊκή Ένωση «για ουσιαστική προστασία των συνόρων και για μία νέα ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στη Μεσόγειο, η οποία θα ανακόψει τις εγκληματικές συμμορίες που πλουτίζουν διακινώντας παράνομα ανθρώπους στην Ευρώπη».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είχε προηγηθεί κλειστή συνάντηση μεταξύ των εθνικών βουλευτών του ΕΛΚ, στην οποία προήδρευαν από κοινού ο α' αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, και ο κ. Μεϊμαράκης, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτεραιότητες του ΕΛΚ και ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου του «Partido Popular» στη Γερουσία της Ισπανίας, Χαβιέ Μαρότο.