Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε σήμερα τα σχέδιά του για τον τερματισμό σε δύο εβδομάδες των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία, σε ένα τεστ για το αν το ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμών προσφέρει επαρκή προστασία από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.
Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να λήξει τα περιοριστικά μέτρα στις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Είπε ότι με το βήμα άρσης των μέτρων θα εξαλειφθούν τα όρια στο αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, η οδηγία για κατ’ οίκον εργασία και η εντολή για χρήση μάσκας.
Αφού επέβαλε τους πιο επαχθείς περιορισμούς εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία της Βρετανίας για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Τζόνσον στοιχηματίζει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έχει αποδυναμώσει τη σύνδεση μεταξύ λοιμώξεων και εισαγωγών σε νοσοκομεία, μπορεί να αποτρέψει τον κατακλυσμό των υγειονομικών υπηρεσιών από ένα νέο κύμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα σχέδια, τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί χωρητικότητας σε χώρους φιλοξενίας. Οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης θα παύουν να ισχύουν.
“Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε βοηθηθεί από την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;” τόνισε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.
“Θα αποσύρουμε τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις αφού θα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού”, δήλωσε.
Ο Τζόνσον καθορίζει την πολιτική υγείας για την Αγγλία, αλλά όχι για τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι το σχέδιό του για άρση των περιορισμών στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίζουν να είναι καταχαρούμενοι και προειδοποίησε ότι μια νέα παραλλαγή του ιού που δεν θα την πιάνει το εμβόλιο θα μπορούσε να σημαίνει την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων στο μέλλον.
“Δεν θα ήθελα να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι αυτό είναι το τέλος, σαν να ήταν η στιγμή να γίνουμε καταχαρούμενοι… απέχει πολύ το τέλος της αντιμετώπισης αυτού του ιού”, τόνισε.
“Προφανώς, εάν βρούμε μια άλλη παραλλαγή που δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια … τότε σαφώς, θα πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται για να προστατεύσουμε το κοινό”.
Η Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της Covid-19 παγκοσμίως και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για αργοπορημένες αντιδράσεις στην διαχείριση της πανδημίας, με καθυστερημένες επιβολές lockdown.
Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα είναι από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως, με το 86% των ενηλίκων να έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 64% και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα προσκληθούν για να λάβουν τη δεύτερη τους δόση 8 εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί για 12 εβδομάδες, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική που ισχύει για άτομα άνω των 40 ετών.
Τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της παραλλαγής Δέλτα που οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα εμβόλια σπάνε την σύνδεση μεταξύ μολύνσεων από τον κορωνοϊό και θανάτων εξαιτίας της νόσου, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι θα υπάρξουν πάραυτα περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας.
“Θέλαμε λίγο περισσότερο χρόνο για να δούμε τα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα εμβόλια μας βοήθησαν στη διάσπαση της σχέσης μεταξύ ασθένειας και θανάτου”, δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.
“Έχει γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτά τα εμβόλια είναι πράγματι επιτυχή, καθώς η πλειονότητα αυτών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο δεν είχε εμβολιαστεί”, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
“Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον βρετανικό λαό: τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά. Μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι έως τις 19 Ιουλίου, ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων θα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι σήμερα”, είπε ο Τζαβίντ στο Κοινοβούλιο.
Σήμερα, η χώρα επιβεβαίωσε 27.334 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καταγράφοντας αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου λίγο πάνω από 53% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες. Ακόμη 9 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο μέσα σε 24 ώρες.