Αγεφύρωτο φαντάζει το χάσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, ακόμη και στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, με την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ATTICA TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, έκανε απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σενάρια επιστροφής των στελεχών της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο πρόεδρός του, ακόμη κι αν εκείνος θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, κληθείς να τοποθετηθεί στο υποθετικό σενάριο, όπου εάν δεν είχε γίνει η διάσπαση του 2023, θα ήταν πολύ ταχύτερη η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουμε σε ένα κόμμα -το έχω ξαναπεί εξάλλου-, για να κάνουμε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Και να περιμένουμε στη γωνία τον πρόεδρο του κόμματος, έτσι ώστε να τον εκπαραθυρώσουμε και να αναλάβουμε εμείς την ηγεσία. Δεν ταίριαζε στις δικές μας πολιτικές αντιλήψεις».Το ενδιαφέρον πάντως, είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν έβαλε καθόλου στην εξίσωση τον παράγοντα «να αναλάβει η συγκεκριμένη ομάδα την εξουσία». Αυτό το έκανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μόνος του, γεγονός που καταδεικνύει και ποιος ήταν ο απώτερος σκοπός τους.
Αν είχαμε μείνει, θα πήγαιναν με τον Κασσελάκη
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει συνέχεια του συλλογισμού του κυρίου Τζανακόπουλου, καθώς όπως είπε «αν είχαμε μείνει, ενδεχομένως κάποιοι που σήμερα έχουν μετατραπεί σε μεγάλους ριζοσπάστες, που καθαίρεσαν τον Κασσελάκη και θέλουν την ανάκτηση του κόμματος και τα λοιπά, ενδεχομένως να κρύβονταν, ή να πολώνονταν προς τη μεριά του κυρίου Κασσελάκη. Εξάλλου, δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι πολλοί απ' αυτούς, είχαν πρωταγωνιστήσει σε όλες αυτές τις θεωρίες περί υπονομευτών, περί βαριδιών, περί αριστερών αγκυλώσεων και διάφορα τέτοια, τα οποία ακούγονταν. Και φυσικά, είχαν πρωταγωνιστήσει και σε έναν πόλεμο λάσπης και συκοφαντίας, στον οποίο σήμερα είναι οι ίδιοι που γίνονται θύματά του».
Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, θα αποχωρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε περίπτωση που δεν θα εκλέγονταν η Έφη Αχτσιόγλου, ακόμη και αν τις εκλογές τις κέρδιζε ο... Στέφανος Τζουμάκας! Για αυτό και η «σύγκλιση του προοδευτικού χώρου» όπως την εννοούν στη Νέα Αριστερά, περιορίζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις εντός της Βουλής, με προτάσεις για κοινά νομοσχέδια, αλλά σε καμία περίπτωση μια ενδεχόμενη ενοποίηση του χώρου. Ίσως, διότι θεωρούν πως κατέχουν τη «μια και μοναδική αλήθεια», αλλά δεν έχουν καταφέρει να την επικοινωνήσουν σωστά.
Ως εκ τούτου, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς επιχειρούν να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο μέσα στη Βουλή, προκειμένου να αναλάβουν σε επίπεδο ρητορικής τον ηγετικό ρόλο εναντίον της κυβέρνησης, μήπως και καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση του πολιτικού τους φορέα. Πράγμα ιδιαιτέρως δύσκολο, μιας και ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ θα τους δώσουν προβολή στα κοινά τους, δια της κοινής κοινοβουλευτικής πορείας.
Το κρατούν «μανιάτικο» στον Αλέξη Τσίπρα
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση του κυρίου Τζανακόπουλου, αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν μια τυχόν επανενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να παίξει κάποιον ρόλο στη λεγόμενη «σύγκλιση της Κεντροαριστεράς», ο κύριος Τζανακόπουλος είπε πως «δεν μπορώ να το εκτιμήσω αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Τσίπρας φέρει κι εκείνος τη μεγάλη ευθύνη, για όσα συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τη στάση του στήριξε και ανέχθηκε τον κύριο Κασσελάκη. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι και ο ίδιος μπορεί να αναλύσει και τους λόγους για τους οποίους επέλεξε την πολιτική στάση που επέλεξε. Η δική μου γνώμη, είναι ότι πολιτικά εκτιμώ ότι ήθελε να απαλλαγεί από κάποιους ανθρώπους, ή κάποιες δυνάμεις, που θεωρούσε αριστερά βαρίδια».
Το γεγονός ότι ο κύριος Τζανακόπουλος αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα την πρόθεση να «ξεφορτωθεί τα αριστερά βαρίδια», δείχνει ότι πράγματι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν σε ανοικτό πόλεμο με τον Αλέξη Τσίπρα. Γεγονός που καθιστά δυο ακόμη πράγματα ως κατά πάσα πιθανότητα αληθή: το γεγονός ότι πράγματι υπήρξε εκείνο το περιβόητο «SMS Αχτσιόγλου», προκειμένου να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του κόμματος. Το δεύτερο, είναι το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, είτε ο ίδιος αυτοπροσώπως, είτε διά του επιτελείου του, το πρώτο διάστημα -τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2023, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024-, πράγματι «εκτελούσε τις εντολές» του Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, όσο ξεμακραίνουν χρονικά αυτά τα γεγονότα, τόσο πιο πολλές πληροφορίες θα βγαίνουν στην επιφάνεια.
Η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου
Γιώργος Μελιγγώνης: «Λένε κάποιοι ότι αν δεν το είχατε κάνει αυτό (σ.σ. τη διάσπαση του 2023), δε θα χρειαζόταν να περάσουν 11,5 μήνες για να κλείσουν από μέσα όσοι έμειναν, την παρένθεση Κασσελάκη».
Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Καλά. Με "αν", δε γίνεται πολιτική. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουμε σε ένα κόμμα -το έχω ξαναπεί εξάλλου-, για να κάνουμε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Και να περιμένουμε στη γωνία τον πρόεδρο του κόμματος, έτσι ώστε να τον εκπαραθυρώσουμε και να αναλάβουμε εμείς την ηγεσία. Δεν ταίριαζε στις δικές μας πολιτικές αντιλήψεις. Θα σας πω όμως, ότι αν είχαμε μείνει, ενδεχομένως κάποιοι που σήμερα έχουν μετατραπεί σε μεγάλους ριζοσπάστες, που καθαίρεσαν τον Κασσελάκη και θέλουν την ανάκτηση του κόμματος και τα λοιπά, ενδεχομένως να κρύβονταν, ή να πολώνονταν προς τη μεριά του κυρίου Κασσελάκη. Εξάλλου, δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι πολλοί απ' αυτούς, είχαν πρωταγωνιστήσει σε όλες αυτές τις θεωρίες περί υπονομευτών, περί βαριδιών, περί αριστερών αγκυλώσεων και διάφορα τέτοια, τα οποία ακούγονταν. Και φυσικά, είχαν πρωταγωνιστήσει και σε έναν πόλεμο λάσπης και συκοφαντίας, στον οποίο σήμερα είναι οι ίδιοι που γίνονται θύματά του».
Γιώργος Μελιγγώνης: «Μια ενδεχόμενη επιστροφή του κυρίου Τσίπρα - ας το πω "επανενεργοποίησή" του, με δεδομένο ότι είναι ο ιστορικός ηγέτης ενός χώρου, της κυβερνώσας Αριστεράς. Είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά, προς την κατεύθυνση (σ.σ. σύγκλιση του προοδευτικού χώρου) αυτή;»
Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Δεν μπορώ να το εκτιμήσω αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Τσίπρας φέρει κι εκείνος τη μεγάλη ευθύνη, για όσα συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τη στάση του στήριξε και ανέχθηκε τον κύριο Κασσελάκη. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι και ο ίδιος μπορεί να αναλύσει και τους λόγους για τους οποίους επέλεξε την πολιτική στάση που επέλεξε. Η δική μου γνώμη, είναι ότι πολιτικά εκτιμώ ότι ήθελε να απαλλαγεί από κάποιους ανθρώπους, ή κάποιες δυνάμεις, που θεωρούσε αριστερά βαρίδια».