Σε κατάσταση οικονομικής «ασφυξίας» βρίσκεται η Κουμουνδούρου, καθώς καταγράφονται διαχειριστικά προβλήματα που μπλοκάρουν τα πάντα. Τις τελευταίες ώρες διέρρευσε η πληροφορία ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κόμματος «πάγωσαν» εξαιτίας οφειλής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες –και χωρίς μέχρι την ώρα που το «Μανιφέστο» όδευε προς το τυπογραφείο να έχει απαντήσει το κόμμα– προμηθευτής στον οποίο χρωστά ο ΣΥΡΙΖΑ ποσό που υπερβαίνει τις 205.000 ευρώ από την περίοδο Αλέξη Τσίπρα το 2022-23, κίνησε την απαιτούμενη νομική διαδικασία, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί του κόμματος να μπλοκάρουν. Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για τέσσερις ακόμη προμηθευτές που έχουν κινήσει επίσης την ίδια διαδικασία λόγω οφειλών.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Οι μπλοκαρισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί δυσκολεύουν και την εισροή της δόσης της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα, κάτι που η Κουμουνδούρου περίμενε εναγωνίως. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί πλέον να πληρώσει μισθούς συνεργατών με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομαδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, από τη Θεσσαλονίκη μίλησε για δανεισμό, κάτι που θα πλήξει περισσότερο το πολιτικό αφήγημα του παραπαίοντος κόμματος, αφού επί μακρόν κατηγορούσε άλλα κόμματα ότι είχαν τραπεζικά δάνεια.

Διάλυση δια χειρός Τσίπρα

Ολα πλέον καταδεικνύουν τον ηθικό αυτουργό της διάλυσης και της ανυποληψίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι περισσότεροι θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα μοιραία προσωπικότητα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, που πορεύεται τα τελευταία χρόνια με μια πανίσχυρη κυβέρνηση, αλλά χωρίς να υπάρχει, έστω κατ’ ελάχιστον, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την εποχή της παραίτησής του και μετά, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί μια αλλοπρόσαλλη στάση που δεν ερμηνεύεται με σοβαρούς κανόνες πολιτικής επικοινωνίας. Η φαινομενική μη ενασχόλησή του με τα του ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει σε μια σειρά κινήσεων, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την πολιτική ουδετερότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που αποφάσισε, λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο τον περασμένο Φεβρουάριο, να το «τορπιλίσει» με την περιβόητη δήλωσή του. Το αποτέλεσμα όμως του Συνεδρίου, με τη νίκη Κασσελάκη, τον καταχώρισε αμέσως στους χαμένους πρωταγωνιστές. Είχε προηγηθεί η διάσπαση της Νέας Αριστεράς –μιας ομάδας πολύ στενών συνεργατών του– η οποία και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές.

Πρόσωπα του περιβάλλοντός του αποσύρθηκαν από το κόμμα και άρχισαν να βάλλουν κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ενός προσώπου το οποίο άλλοι συνεργάτες του υποστήριξαν ξεκάθαρα προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα κατηγορείται από στελέχη της ομάδας Κασσελάκη ότι υποδαύλισε ή ότι δεν σταμάτησε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πολεμικής στον νέο πρόεδρο ή δεν έκανε την παραμικρή κίνηση που θα έβαζε ένα τέλος στα διαλυτικά φαινόμενα.

Αντιθέτως –και πιστός από τότε που εμφανίστηκε στα δημόσια πράγματα, πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– είχε υιοθετήσει πολιτικές τοξικότητας, μισαλλοδοξίας και πολιτικής φαυλότητας, αφού άφησε να ενδυναμωθούν στελέχη που κινούνταν σε αυτό το πλαίσιο και που σήμερα διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος.

«Να φανώ αντάξιος...»

Κατά τα λοιπά και μετά την ανάπαυλα για προσωπικούς λόγους στην Ιταλία, η φράση του Στέφανου Κασσελάκη σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μέσω Skype) «θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δικής σας και όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος» δείχνει πως «κλειδώνει» το θέμα της νέας υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες των μελών της Πολιτικής Γραμματείας για να προετοιμαστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, και παρά την αντίθετη άποψη των «κασσελίστας» και του υποψήφιου προέδρου Παύλου Πολάκη για επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Νοεμβρίου και ακολούθως οι εσωκομματικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου.

Δεν τιμούν κανέναν τα όσα (τραγικά) ακούγονται περί bullying

Ενώ έχουν αρχίσει οι παραιτήσεις στελεχών, φιλικών στον έκπτωτο πρόεδρο, η Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε σε συνέντευξή της πως ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν δυστυχώς, παρά τις αρχικές προσδοκίες, μία δυσάρεστη εξέλιξη για πολιτικούς και αξιακούς λόγους, πως δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν γνωρίζει ούτε τα... βασικά της Αριστεράς, ενώ υπενθύμισε τους ακραίους χαρακτηρισμούς περί «κουκουλοφόρων» που ο ίδιος χρησιμοποίησε, επιβεβαιώνοντας ότι έχει κάνει bullying σε διάφορους λέγοντας: «Υπήρξαν και άλλοι που δέχτηκαν εκφοβισμό από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ». Το θέμα του bullying είναι σημαία για την Αριστερά, αλλά τα όσα ακούγονται δεν τιμούν κανέναν. Η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε ότι αν ο Στέφανος Κασσελάκης το επιτρέψει, θα δείξει μηνύματα, ενώ από την άλλη πλευρά της διεμήνυσαν ότι όποιος θέλει μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Στο ίδιο μοτίβο, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι «γυναίκα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα κλάματα στην Πολιτική Γραμματεία λόγω χυδαίου bullying από τον Στέφανο Κασσελάκη».