Ως υπερβολικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις για το κλείσιμο της Αυγής η Θεοδώρα Τζάκρη, αναφερόμενη στην κριτική που γίνεται στον Στέφανο Κασσελάκη, ότι «την Αυγή την έκλεισε μόνο η χούντα και ο Κασσελάκης», που εν πολλοίς όμως, ισχύει. Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός, η κυρία Τζάκρη είπε ότι «δεν απολύεται κανένας άνθρωπος, που είναι το σημαντικό για εμένα. Ανεστάλη το ημερήσιο φύλλο της Αυγής, παραμένει το σάιτ και το κυριακάτικο φύλλο και ξέρετε, αυτό συνέβη στο πλαίσιο ενός οικονομικού εξορθολογισμού, το οποίο -όπως αντιλαμβάνεστε- δεν μπορούν να το υπαγορεύσουν οι συντάκτες της Αυγής, αλλά οι αποφάσεις του κόμματος». Βέβαια, όταν αποφασίζεται η αναστολή του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «στο πλαίσιο ενός οικονομικού εξορθολογισμού», το μόνο βέβαιο είναι ότι είτε θα επακολουθήσουν απολύσεις και για το προσωπικό, είτε θα υπαχθούν σε καθεστώς υποαπασχόλησης, μιας και σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το μισθολογικό κόστος της Αυγής είναι το διπλάσιο από εκείνο των υπαλλήλων του κόμματος. Επειδή οι συντάκτες της Αυγής το γνωρίζουν, για αυτό και αποφάσισαν να κάνουν απεργία.

Ενδιαφέρον όμως έχει η δήλωση της κυρίας Τζάκρη ότι «αυτοί οι ιστορικοί παραλληλισμοί, θεωρώ υπερβολικές τις αντιδράσεις. Αυτοί οι ιστορικοί παραλληλισμοί με τις αποφάσεις της χούντας και τις αποφάσεις του κυρίου Κασσελάκη, νομίζω ότι είναι άδικοι και εν πάση περιπτώσει, αποδίδουν έναν πολιτικό χαρακτηρισμό σε μια απόφαση διάσωσης της εφημερίδας». Η κριτική που γίνεται στον Στέφανο Κασσελάκη είναι δόκιμη, καθώς μόνο επί της επταετίας ανεστάλη η έκδοση της Αυγής, καθώς και επί της ηγεσίας Κασσελάκη. Η Αυγή εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούσε με οικονομικά προβλήματα, αλλά επιβίωνε. Η απόφαση της αναστολής του ημερήσιου φύλλου της είναι συνειδητή και έρχεται σε κόντρα με όλες τις προηγούμενες ηγεσίες του κόμματος. Αν μη τι άλλο, κάποιος θα περίμενε από τον «μάνατζερ με περγαμηνές από την Goldman Sachs» να καταφέρει να την εξυγιάνει δίχως να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Είναι άγνωστο αν δεν θέλει, ή αν απλώς δεν μπορεί να καταφέρει να την εξυγιάνει, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια σοβαρή ρωγμή στο προφίλ του «τεχνοκράτη απ' τη Goldman Sachs», το οποίο και διαφήμιζε συνεχώς.

Ο «πλουραλισμός της ενημέρωσης», η «θέση 107», η «ελευθερία του Τύπου» και οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Η διαρκής κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανελευθερία του Τύπου» στη χώρα μας, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα αφήγημα-φούσκα, το οποίο και «έσκασε» μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στο δίλλημα «να βάλει το χέρι στην τσέπη, ή να κόψει την κυκλοφορία της Αυγής». Αφήνοντας εντελώς στην άκρη την ιστορικότητα της εφημερίδας -αυτά απασχολούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-, θα περίμενε κανείς ότι το κόμμα το οποίο θεωρεί ότι «δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στη χώρα», θα «έκανε τα αδύνατα, δυνατά» προκειμένου να διασώσει την «φωνή της Αριστεράς», η οποία -σύμφωνα με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ- είναι από τις ελάχιστες που δεν ελέγχεται και δεν λογοκρίνεται από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι προτιμούν να την κλείσουν, παρά να βρουν τρόπο να εξασφαλίσουν την καθημερινή της κυκλοφορία, απλώς επιβεβαιώνει όσους έλεγαν εξ' αρχής, ότι το αφήγημα περί της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, δεν το πιστεύουν ούτε καν οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι.

Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Σήμερα, πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, δεν κυκλοφορεί η εφημερίδα Αυγή και οι εργαζόμενοι λένε ότι είναι μια πολιτική απόφαση -δηλαδή, του κυρίου Κασσελάκη-, είχε οικονομικά προβλήματα, αλλά λένε "πάντα είχε και πάντα επιβίωνε"».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Κατ αρχάς, να σας πω ότι δεν απολύεται κανένας άνθρωπος, που είναι το σημαντικό για εμένα. Ανεστάλη το ημερήσιο φύλλο της Αυγής, παραμένει το σάιτ και το κυριακάτικο φύλλο και ξέρετε, αυτό συνέβη στο πλαίσιο ενός οικονομικού εξορθολογισμού, το οποίο -όπως αντιλαμβάνεστε- δεν μπορούν να το υπαγορεύσουν οι συντάκτες της Αυγής, αλλά οι αποφάσεις του κόμματος. Θέλετε να σας πω ότι ήταν μια ευχάριστη απόφαση; Σίγουρα όχι. Ήταν όμως μια αναγκαία απόφαση; Σίγουρα ναι, 100%».

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Το αναγκαίο 100% το λέτε τώρα, πριν από μια εβδομάδα ο κύριος Κασσελάκης έλεγε "είδα τον Νίκο Μπελογιάννη με την εφημερίδα της Αυγής, συγκινήθηκα και θα κάνω κάτι να μην κλείσει η εφημερίδα", ή όπως το είχε πει».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Δεν την έκλεισε την εφημερίδα κύριε Παπαχλιμίντζο. Γίνεται αυτός ο εξορθολογισμός για να επιβιώσει το σάιτ και το κυριακάτικο φύλλο της Αυγής, ακριβώς για να υπάρχει η "φωνή της Αριστεράς". Και τώρα, αυτοί οι ιστορικοί παραλληλισμοί (σ.σ. που λένε ότι την Αυγή την έκλεισε μόνο η χούντα και ο Κασσελάκης), θεωρώ υπερβολικές τις αντιδράσεις. Αυτοί οι ιστορικοί παραλληλισμοί με τις αποφάσεις της χούντας και τις αποφάσεις του κυρίου Κασσελάκη, νομίζω ότι είναι άδικοι και εν πάση περιπτώσει, αποδίδουν έναν πολιτικό χαρακτηρισμό σε μια απόφαση διάσωσης της εφημερίδας».