«Αν ο Πάνος Ρούτσι δεν δικαιωθεί, όλη η πόλη θα καεί» φώναζαν το μεσημέρι στην πορεία που υποτίθεται έγινε με αφορμή τις συγκεντρώσεις για τη δήθεν 13ωρη εργασία. Στην ίδια πορεία που υπήρχαν από παλαιστινιακές σημαίες μέχρι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά που κάποιοι θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα για τις προθέσεις τους.

Και οι προθέσεις τους είναι σαφείς: αναζητούν μια αφορμή για να γυρίσουν πίσω στο 2008 όταν η Αθήνα καιγόταν. Δεν τους ενδιαφέρουν οι πλατείες αφού πλέον έχουν βρει στο πρόσωπο ενός χαροκαμένου πατέρα τη σημαία για να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φέρουν το «χάος δαγκωτό», όπως το ονομάζουν, εργαλειοποιώντας τον πόνο των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Άλλοι προειδοποιούν μέσω σόσιαλ μίντια για την περίπτωση που πάθει κάτι ο Πάνος Ρούτσι, ο οποίος αρνείται όχι απλά τη βοήθεια των διασωστών του ΕΚΑΒ αλλά ακόμη και την πραγματοποίηση εξετάσεων για να δουν την κατάσταση της υγείας του ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανήκεστος βλάβη.

Και την ώρα που φωνάζουν αυτά τα συνθήματα, εκτοξεύοντας ανοιχτές απειλές, η δικηγόρος του Πάνου Ρούτσι, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε αναβολή της εκταφής προκειμένου να γίνουν οι εξετάσεις DNA και να διαπιστώσει ο άμοιρος γονιός αν έχει θάψει το παιδί του όπως ζητάει.

Το αίτημα αναβολής έγινε προκειμένου να βρεθεί τεχνικός σύμβουλος για την πλευρά της οικογένειας. Αν και η λογική λέει πως από τη στιγμή που κατατίθεται το αίτημα εκταφής θα έπρεπε να έχει βρεθεί και ο τεχνικός σύμβουλος.

Το τραγικό είναι ότι έχει πειστεί να συνεχίσει την απεργία πείνας από όλους αυτούς που χτίζουν καριέρες πάνω στα θύματα και τους συγγενείς τους. Που παίζουν παιχνίδια κατηγορώντας τη Δικαιοσύνη με απώτερο στόχο την καθυστέρηση της δίκης. Γιατί; Μα διότι στη δίκη θα αποκαλυφθούν όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που συνέλλεξε η ανακριτική αρχή.

Όταν τα πολιτικά κόμματα φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να παίζουν τα ρέστα τους ώστε να καθυστερήσει η δίκη αυτό κάτι σημαίνει. Κανονικά όλοι θα ήθελαν να αποδοθεί δικαιοσύνη από τη μόνη αρμόδια αρχή, δηλαδή την ίδια τη Δικαιοσύνη. Αναζητώντας τρόπους αναβολής δημιουργούν ερωτήματα.

Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι ότι η κυβέρνηση που κατηγορείται για συγκάλυψη είναι η μόνη που εμφανίζεται να θέλει την έναρξη της δίκης και αυτό κάτι πρέπει να λέει, δεδομένου ότι κατά τη διαδικασία αυτής μπορούν όλοι να καταθέσουν οποιοδήποτε αίτημα χωρίς να χάνουν αυτήν τη δυνατότητα εκ του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, οι απειλές πως θα καεί η πόλη και όλα τα σχετικά είναι ενδεικτικές των προθέσεων. Βέβαια το 2025 δεν είναι 2008 ούτε και 2011 με τους αγανακτισμένους των πλατειών. Και αυτό έχει γίνει σαφές