Το θέρος του 2022, όταν γνωστοποιήθηκε η κατοχύρωση του όρου «Turkaegean» από την Άγκυρα για εμπορική χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιήλθε σε δύσκολη πολιτικά θέση.
Πέραν από το –εκτός ορίων– «πυρ ομαδόν» που εξαπέλυσαν εναντίον της τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση όφειλε να δράσει εγκαίρως: αφενός για να εντοπίσει τα σφάλματα στη διοικητική μηχανή που δεν απέτρεψαν τα γεγονότα και αφετέρου προκειμένου να οργανώσει τη στρατηγική της για να ακυρώσει εμπράκτως τη χρήση του όρου που ελληνιστί μεταφράζεται ως «Τουρκικό Αιγαίο».
Ποιος βγήκε μπροστά να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και να εξηγήσει τι συνέβη στο εσωτερικό και να επιδιώξει την ακύρωση του «Turkaegean» στο εξωτερικό; Ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παρότι το ζήτημα δεν άπτονταν αποκλειστικά των αρμοδιοτήτων του χαρτοφυλακίου του, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέλαβε την αποστολή, την ίδια στιγμή που ορισμένοι συνάδελφοί του ταξίδευαν και μετρούσαν τα ποσοστά της δημοφιλίας τους.
Μόλις ο κ. Γεωργιάδης βγήκε μπροστά, κατέστη το επίκεντρο των αντιπολιτευτικών πυρών. Η κριτική που δέχθηκε ήταν άνευ προηγουμένου· ακόμα και για τον ίδιο, που έχει δεχθεί τόνους κριτικής. «Αυτή είναι η λογική αυτών που μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες, αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να τη ρίξουν στους άλλους», δήλωνε στη Βουλή ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Η ανακοίνωση του κόμματός του ξεπέρασε και τον ίδιο, υπογραμμίζοντας ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης «από "υπερπατριώτης" μας βγήκε ένας ανίκανος και επικίνδυνος υπουργός που άνοιξε τον δρόμο στην Άγκυρα να της παραδοθεί η ονομασία “Turkaegean”». Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός αποκαλούνταν «υποκριτής», ενώ αμφισβητήθηκαν τα πατριωτικά του φρονήματα. «Μέχρι χθες ξέραμε ότι κάτω από τη μύτη του παραδόθηκε το "Turkaegean-Τουρκικό Αιγαίο" στην Τουρκία χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα», ανέφεραν από την Κουμουνδούρου.
Σκληρή κριτική στον υπουργό και στην κυβέρνηση εν τω συνόλω άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με κάποιους να φτάνουν στο σημείο να μιλούν για «παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας».
«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στεναχώρησα», δήλωσε, τότε, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τις δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα.
Η ώρα της δικαίωσης
Όπερ και εγένετο δυόμισι χρόνια αργότερα. Η προ ημερών απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) να ακυρώσει το εμπορικό σήμα «Turkaegean», που είχε κατοχυρώσει από τον Δεκέμβριο του 2021 ο τουρκικός οργανισμός Τουρισμού για χρήση εντός ΕΕ, οφείλεται σε ενέργειες που έγιναν επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη και συγκεκριμένα στην αίτηση ακύρωσης που ασκήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Το γεγονός έσπευσε να υπενθυμίσει ο νυν υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Καλό είναι κάποιοι να διδαχτούν από αυτή την υπόθεση, ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προσφέρονται για φτηνή κριτική και μικροπολιτική σπέκουλα. Και κυρίως, ας σταματήσουμε τόσο εύκολα ο ένας να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του άλλου», σχολίασε μετά την ακύρωση του «Turkaegean» ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος διότι «έπραξα το καθήκον μου, όσο και αν με συκοφαντούσαν με κακεντρέχεια».
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ανέλαβε την υπόθεση με εντολή του πρωθυπουργού, παρότι «δεν είχαμε την αρμοδιότητα να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο Εξωτερικό», διότι «κανείς άλλος δεν ήθελε τότε να μπει στο κάδρο, για να μην εισπράξει πολιτικό κόστος».
Προχθες, ο υπουργός (ΣΚΑΪ) ευχαρίστησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ήταν ο γενικός συντονιστής της προσπάθειας υπό την ιδιότητα του υπουργού Επικρατείας και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού. «Μου έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη ο κ. Γεραπετρίτης – πιστεύω ότι τον έβγαλα ασπροπρόσωπο, αλλά δεν θα μπορούσα να το έχω κάνει χωρίς τη δική του βοήθεια», σημείωσε.
Παρότι, εντέλει, η απόφαση ακύρωσης του «Turkaegean» δεν χαιρετίστηκε εγκαρδίως και αναφανδόν από την αντιπολίτευση, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει (εθνικούς) λόγους να χαμογελάει.