Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με τον τρόπο που αποκλείστηκε η υποψηφιότητα για αρχηγός του κόμματος, του Στέφανου Κασσελάκη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ATTICA TV και κληθείς να σχολιάσει μια τυχόν προσέγγιση Νέας Αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την πρόταση της Νέας Αριστεράς να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Ράμμος, ο κύριος Τσακαλώτος είπε ότι «δεν φάνηκε από το ρεπορτάζ σας αυτό, όταν άκουσα τον κύριο Νίκο Παππά, ότι πάνε προς τον κύριο Ράμμο. Έτσι κατάλαβα εγώ».
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να ήταν η συγκεκριμένη περίπτωση, μια αφορμή για μια νέα αρχή, ο κύριος Τσακαλώτος είπε ότι «αρχή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε στιγμή, με συζητήσεις για να δούμε αν συνεννοούμαστε, αν έχουμε μια ίδια ανάλυση. Γιατί αν δεν ξέρεις τι έχει πάει στραβά και ποιο είναι το ζήτημα, πώς θα βρεις κοινό τόπο στις πολιτικές, στις μεταρρυθμίσεις. Άρα, λέμε εμείς ότι είναι προβληματική η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήταν προβληματικό και πώς διώξανε τον κύριο Κασσελάκη. Δεν ήταν δημοκρατικό αυτό που έγινε. Ήταν μια φράξια -φάνηκε- που είπε ότι "ό,τι και να γίνει, αυτός ο άνθρωπος δεν θα είναι υποψήφιος". Ξέρετε ότι δεν είμαι υποστηρικτής του κυρίου Κασσελάκη, αλλά από την άλλη μεριά, ο τρόπος που δεν του επετράπη να είναι υποψήφιος, δεν το λες και υπόδειγμα δημοκρατικών διαδικασιών».
Αυτό που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ως αναπάντεχο -να κριτικάρουν δηλαδή τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ-, έχει μια πολύ απλή απάντηση: ο Κασσελάκης ήταν απλώς η αφορμή για να γίνει η διάσπαση του 2023, όχι η αιτία. Τα συγκεκριμένα στελέχη που έφυγαν, είχαν προστριβές με τον Αλέξη Τσίπρα, πολλά χρόνια προτού έρθει καν στην Ελλάδα ο Στέφανος Κασσελάκης. Διαφωνούσαν κυρίως με την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «συστημικό» κόμμα, καθώς κατά τη θεώρηση των συγκεκριμένων στελεχών, ο «αντισυστημισμός» ήταν εκείνος που τους έφερε στην εξουσία. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε, σύντροφοι.
Πάντα τα κόμματα της Αριστεράς έχουν έλλειμμα δημοκρατίας
Ενδιαφέρον όμως έχει και η άποψη του κυρίου Τσακαλώτου, αναφορικά με το πόσο δημοκρατικά είναι τα αριστερά κόμματα. Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο, γιατί δεν έμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη που αποχώρησαν, προκειμένου να βοηθούσαν να αποκλειστεί ο Στέφανος Κασσελάκης με πιο «δημοκρατικές διαδικασίες», ο κύριος Τσκαλώτος είπε ότι «γιατί δεν μπορεί να είσαι σε ένα κόμμα όπου ο αρχηγός λέει "συμφωνήστε εσείς στην κεντρική επιτροπή", για τις διώξεις στελεχών -γιατί θυμάστε, για δυο πρώην γενικούς γραμματείς- και να λέει "ή θα συμφωνήσετε, ή θα πάω σε δημοψήφισμα". Δηλαδή, να βάζει δικαιώματα σε δημοψήφισμα».
Ο κύριος Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας ότι «ο τρόπος που λειτουργούσε ο κύριος Κασσελάκης, σήμαινε ότι δεν υπήρχε συγκροτημένο δημοκρατικό κόμμα. Πάντα τα κόμματα της Αριστεράς έχουν έλλειμμα δημοκρατίας. Είναι πάντα το αίτημα να είναι πιο δημοκρατικά. Δεν λέω ότι υπάρχει μια χρυσή εποχή, που όλα τα συμφωνούσαμε και τα συζητούσαμε και ήμασταν όλοι φιλικοί. Δεν είμαι τόσο αγαθός, νομίζω το πιστεύετε αυτό. Από εκεί και πέρα, να είσαι σε ένα κόμμα που ο αρχηγός και μια ηγετική ομάδα σου λέει "συμφώνησε ή θα κάνω δημοψήφισμα", αυτό καταργεί την έννοια του κόμματος».
Η αιχμή είναι ξεκάθαρη και στόχο έχει τον Αλέξη Τσίπρα. Πράγματι, οι διαδικασίες επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα, κάθε άλλο από δημοκρατικές υπήρξαν. Υπάρχει άλλωστε και το ιστορικό τεκμήριο, από το συνέδριο του κόμματος το 2016, όπου οι σύνεδροι -που στην πραγματικότητα ήταν εκείνοι που έφυγαν με τη διάσπαση του 2023- ψήφισαν εναντίον στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και εκείνος αντί να δεχτεί την ψηφοφορία, τους έβαλε να ξαναψηφίσουν! Το ερώτημα που γεννάται, όμως, είναι το εξής: κατόπιν της παραδοχής των συντρόφων, ότι τα Αριστερά κόμματα έχουν «πάντα έλλειμμα δημοκρατίας», με ποιο ηθικό έρεισμα τολμούν και μιλούν για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου γενικότερα;