Το… μαρτύριο με τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει τέλος καθώς την ανεξαρτητοποίησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ανακοίνωσε και η Ράνια Θρασκιά, στέλνοντας σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Πρόκειται για την ένατη κατά σειρά ανεξαρτητοποίηση που συνδέεται ευθέως με τη διάσπαση Κασσελάκη και τη δημιουργία νέου κόμματος και την εικοστή πρώτη αποχώρηση βουλευτή από την Κουμουνδούρου, συνολικά, από την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ετσι πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 26 βουλευτές, πέντε λιγότερους από όσους έχει το ΠΑΣΟΚ και μόλις πέντε περισσότερους από το ΚΚΕ!

Και ενώ τέτοιο φαινόμενο δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας, έγκυρες πληροφορίες μιλούν ότι σύντομα θα ακολουθήσουν ακόμα δύο αποχωρήσεις από το πολύπαθο κόμμα.

Μωσαϊκό διασπάσεων

Από τις εκλογές του 2023 έχουν αποχωρήσει οι 11 βουλευτές (Α. Χαρίτσης, Ε. Αχτσιόγλου, Δ. Τζανακόπουλος, Ν. Ηλιόπουλος, Σ. Αναγνωστοπούλου, Θ. Φωτίου, Ε. Τσακαλώτος, Π. Πέρκα, Μ. Τζούφη, Χ. Ζεϊμπέκ, Ο. Φερχάτ) που στη συνέχει ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά, για να ακολουθήσει η διαγραφή της Αθηνάς Λινού, ενώ η ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη έφερε νέες ανεξαρτητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, το τελευταίο δίμηνο και αμέσως μετά το επεισοδιακό Συνέδριο, αποχώρησαν οι: Ρ. Χρηστίδου, Θ. Τζάκρη, Α. Αυλωνίτης, Γ. Πούλου, Κ. Μάλαμα, Π. Παππάς, Γ. Σαρακιώτης, Ε. Αποστολάκης και Ρ. Θρασκιά.

Στη δήλωσή της η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οταν τον Μάιο του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας μου έκανε την πρόταση να είμαι υποψήφια βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η υπόσχεση που έδωσα στους συμπολίτες μου ήταν ότι θα πορευτώ στην πολιτική με λογική και ευαισθησία, για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Η εντολή και η στήριξη όσων με εμπιστεύτηκαν με υποχρεώνει να πάρω μια ξεκάθαρη θέση σε όσα έχουν συμβεί… Για ένα κράτος που θα στέκεται επιτέλους δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του».

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου είδε πάλι εχθρούς που απεργάζονται τη διάλυση του κόμματος. «Το σχέδιο ορισμένων κέντρων για ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και τα απόνερά του», αναφέρει η Κουμουνδούρου και σημειώνει: «Η επιστροφή της έδρας στο κόμμα με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές και ο σεβασμός της εντολής της λαϊκής ετυμηγορίας, είναι μονόδρομος. Ιδιαίτερα εφόσον εξελίσσεται σε δόσεις ένα σχέδιο του συστήματος εξουσίας να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Να σημειωθεί ότι η κ. Θρασκιά είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Σωκράτη Φάμελλο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, όμως στη συνέχεια η βουλευτής δέχθηκε σφοδρή επίθεση με χαρακτηρισμούς –μέσω άρθρου– από τον πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερό.

Ως αναμενόμενη χαρακτήρισε την αποχώρηση ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να διεκδικεί τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

«Ψήνουν» Ομάδα

Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη επιθυμεί να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση άμεσα, συμπληρώνοντας τον «μαγικό» αριθμό των 10 βουλευτών. Μέχρι τώρα, πάντως, μόνο η Ραλλία Χρηστίδου, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Γιώτα Πούλου και η Κυριακή Μάλαμα έχουν προσχωρήσει σε αυτό.

Πάντως, σύμφωνα με τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, «οι πέντε βουλευτές, οι οποίοι αποτελούν συνιδρυτικά μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, λειτουργούν ως οιονεί Κοινοβουλευτική Ομάδα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως μετά τις γιορτές «θα υπάρχουν δέκα άτομα ώστε να συγκροτήσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα Κασσελάκη προγραμματίσει ιδρυτικό συνέδριο για το τέλος Φεβρουαρίου.

Συγκολλήσεις γύρω από τον Ράμμο;

Στο μεταξύ, μικραίνει μέρα με τη μέρα η απόσταση –κυρίως η ψυχική– που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, ιδιαίτερα μετά την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για στήριξη του Χρήστου Ράμμου ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα παρθούν τις επόμενες ημέρες από τα όργανα του κόμματος, ωστόσο ιστορικό στέλεχος του κόμματος ακούστηκε να λέει ότι «η Κουμουνδούρου θα πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο σχετικά με την υπόθεση Ράμμου, καθώς αφενός δεν θα πρέπει να δείξει πως δεν είναι ανοιχτή στον διάλογο με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να δίνει και πόντους στη Νέα Αριστερά».