Το λεξικό πολιτικών όρων της Αριστεράς έχει… εισαγάγει την έννοια της εργαλειοποίησης, δηλαδή της χρήσης κάθε γεγονότος, συμπεράσματος, εκτίμησης ή εικασίας προς όφελος της ιδεολογίας και της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Η χρήση του όρου και η υιοθέτηση της συγκεκριμένης τακτικής αφορά την ιστορική Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, τηΝέα Αριστερά, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε όλες τις εκφάνσεις και τις φάσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας τα αριστερά κόμματα ενέταξαν στην εργαλειοθήκη τους την… εργαλειοποίηση κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων και κρίσεων, που «εξυπηρετούσαν» τα χαρακτηριστικά της διέγερσης των αντανακλαστικών της κοινωνίας. Μία αυτοκτονία, ένας θάνατος από αυτοσχέδιο μαγκάλι, ένας άστεγος εκτεθειμένος σε χαμηλές θερμοκρασίες, γίνονταν χρήσιμα εργαλεία για την ανάδειξη θεμάτων όπως η οικονομική κρίση και η ανεργία. Ταυτόχρονα, η εργαλειοποίηση ήταν και η μομφή που αρκετά συχνά απέδιδαν τα αριστερά κόμματα στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Πολιτικοί αναλυτές έχουν εντάξει αυτή την τακτική στον ορισμό των «fake news» και της γκεμπελικού επιπέδου προπαγάνδας.

Η εργαλειοποίηση αφορά και σε «θετικά» για την κυβερνώσα Αριστερά γεγονότα. Το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ο συνδικαλιστικός νόμος για τις απεργίες, ακόμη και το εμπόριο όπλων έγινε υλικό εκμετάλλευσης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να στηθεί το πειστικό αφήγημα.

Διαχρονικά η ίδια ακριβώς τεχνική χρησιμοποιήθηκε και για την εκμετάλλευση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για τη δολοφονία Καλτεζά ή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την οποία συνέδεσε με την εκλογή ΠτΔ.

Ακόμη και στην παρούσα συγκυρία, με την Αριστερά σε αποσύνθεση και πολυκερματισμένη, τα… κομμάτια ενώνονται δηλώνοντας πίστη στο… ευαγγέλιο της μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Η ανύπαρκτη μικρή Μαρία

Ενα ντοκιμαντέρ από το editor.gr αποκαλύπτει το μπαράζ fake news, προπαγάνδας και δυσφήμησης της χώρας για την υπόθεση της δήθεν νεκρής μικρής Μαρίας στον Εβρο. Στο επίμαχο απόσπασμα αποτυπώνεται η στιγμή της δημοσίευσης της είδησης, όταν μια ΜΚΟ ενημέρωσε τις Αρχές για εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα, σε συνοριακή γραμμή στον Εβρο με την Τουρκία. Στη συνέχεια η χώρα δέχθηκε ομοβροντία επικρίσεων και επιθέσεων από ΜΜΕ, ΜΚΟ, βουλευτές και ευρωβουλευτές της Αριστεράς.

Η ιστορία της μικρής Μαρίας αναδεικνύεται σε μία ακόμη ιστορία εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού. Μια… διασκευασμένη ιστορία των συνόρων με τη συνδρομή σεναριογράφου και σκηνοθέτη, αλλά και μακιγιέζ για τη φωτογράφιση, υπό την ενορχήστρωση μιας influencer.

Μετά από δημοσιογραφική έρευνα αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε νεκρή πεντάχρονη Μαρία, όχι μόνο οι 38 δεν βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, αλλά όπως φάνηκε από την πορεία της Μπαϊντά προς τη Γερμανία, η οποία φέρεται να διηγείται τη δήθεν αληθινή ιστορία, επρόκειτο για κατασκευασμένη υπόθεση.

Μία ακόμη τραγική πτυχή στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, το 2023, έγινε η αφορμή για να ξεδιπλώσει και πάλι η Αριστερά τη δεινότητά της στην εργαλειοποίηση της ανθρώπινης τραγωδίας. Σημειώθηκε μία πρωτοφανής λεκτική επίθεση εκπροσώπων της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην ΠτΔ, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι προτροπές του Ιάσονα Αποστολόπουλου για σύλληψη των λιμενικών, η προσπάθεια του Νίκου Φίλη να συνδέσει το τραγικό γεγονός με τον φράχτη στον Εβρο, και το αίτημα απόδοσης ευθυνών στην ελληνική Πολιτεία από τους Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη στο ευρωκοινοβούλιο.

Εκτροχιασμός της αλήθειας

Ενα μεγάλο μέρος της ρητορικής της Αριστεράς αφορούσε τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», σε ερώτηση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φονική σύγκρουση των τρένων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας είναι εξοργιστική. Λυπάμαι που το λέω έτσι. Είχαμε κι άλλες τραγωδίες στο παρελθόν με νεκρούς και με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποιήσω με αυτόν τον τρόπο για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Ας πάρουμε όλοι μία απόσταση από τα τεκταινόμενα για να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της έχουμε εμπιστοσύνη».

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, διά του υποψηφίου του Νικόλα Φαραντούρη, αναφέρεται στην ευρωπαϊκή διερεύνηση σημειώνοντας ότι είναι «ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία εισαγγελέας» και ότι δεν έχει σημασία τι λέει ο Αρειος Πάγος, αφού «στη χούντα έλεγε ότι θα επικρατήσει η Επανάσταση». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, τονίζει: «Η περιφρόνηση των θεσμών και η υπονόμευση της Δημοκρατίας είναι συνυφασμένες με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό τη νέα του ηγεσία».

Ξέμειναν από αφήγημα

Για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε πόρισμα 300 σελίδων, βγάζοντας εκτός κάδρου ευθυνών την ΕΥΠ και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Από την έρευνα δεν προέκυψε σχέση κρατικών λειτουργών με το Predator ή άλλο κακόβουλο λογισμικό. Η τέως εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, που είχε επικυρώσει τις επισυνδέσεις, έχει απαλλαγεί και η πειθαρχική έρευνα σε βάρος της έχει αρχειοθετηθεί.

Στη Βουλή, τα κόμματα της Αριστεράς… ταμπουρώθηκαν πίσω από την τακτική της εργαλειοποίησης. «Με βάση το πόρισμα η χώρα είναι με τη βούλα παιδική χαρά οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά. «Δεν περιποιεί τιμή στη δικαιοσύνη αυτή η εξόφθαλμη προσπάθεια συγκάλυψης κυβερνητικών ευθυνών για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.