Προσπαθούν να προωθήσουν την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου. Την πρόταση έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης του γκρουπούσκουλου της Νέας Αριστεράς, που δεν τα πάει καθόλου καλά στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Ο λόγος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι ότι μια υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου θα «εμπεριέχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό για τη Δημοκρατία μας». Το πώς αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία οι της Αριστεράς είχαμε ευκαιρία να το διαπιστώσουμε την αλήστου μνήμης περίοδο 2015-2019.

Η «πρωτοβουλία» αντιμετωπίστηκε όμως από τους υπόλοιπους του αριστερού… μπαξέ με εμφανή επιφύλαξη. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πολλά-πολλά με τα αριστερά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Που στην περίπτωση της Νέας Αριστεράς κάνουν λόγο για «πολύ ισχυρό συμβολισμό για τη Δημοκρατία μας» στην υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον αυτή τελικά προταχθεί, αλλά όμως πήραν κακό βαθμό στον «συμβολισμό» που επικαλούνται διά της απόπειρας σπίλωσης αντιπάλων με την εργαλειοποίηση των θεσμών επί των ημερών τους.

Διότι είναι αδύνατον να ξεχαστούν η ελεεινή και αντιδημοκρατική σκευωρία με αφορμή την υπόθεση της Novartis και οι δέκα κάλπες στην ολομέλεια. Τότε ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σήμερα, στην επιστολή του στους επικεφαλής των άλλων αριστερών κομμάτων κάνει λόγο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, «για τις βαθιές πληγές στο κράτος δικαίου», ζητώντας παράλληλα «να διασφαλιστεί η τήρηση των συνταγματικών κανόνων και εγγυήσεων».

Σεβασμός... μηδέν

Είναι στο DNA της οικείας Αριστεράς, η οποία ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, συγκρουόμενη διαρκώς με την πραγματικότητα, να αγνοεί τη διάκριση των εξουσιών. Η ρήση του Αλέξη Τσίπρα «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους» συχνά αναφέρεται ως πολιτικό ανέκδοτο. Οι καταδίκες στο Ειδικό Δικαστήριο μιλούν από μόνες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε άλλωστε πόσο σέβεται τη διάκριση των εξουσιών, τοποθετώντας την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου (και πρώην πρωθυπουργό στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2015), Βασιλική Θάνου, στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αυτό, μετά την αποτυχημένη απόπειρα της κυρίας –που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις– να παρατείνει τη θητεία της στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τι κι αν διαμαρτυρήθηκαν πολλοί; Η Αριστερά πάντα κάνει αυτό που θέλει και θεωρεί πως δεν την αφορά η κοινή γνώμη.

Η ελληνική ριζοσπαστική Αριστερά δυσκολεύεται –είναι η αλήθεια– να αναγνωρίσει τη διάκριση των εξουσιών. Αυτό έχει να κάνει με την ολοκληρωτική ιδεολογία της αλλά και τη γενικότερη λογική της: νόμος είναι το δίκιο της Αριστεράς, κατά την Κουμουνδούρου και τα πολιτικά υποπροϊόντα της, όπως η Νέα Αριστερά.

Οπου, λοιπόν, βρίσκει ευκαιρία, απλά κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να την εκμεταλλευτεί. Ο δικαστικός, ο οποίος είναι επικεφαλής της ΑΔΑΕ και διετέλεσε μάλιστα στο παρελθόν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα μπορούσε να την έχει σταματήσει όλη αυτή τη συζήτηση για την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.

Του ρίχνουν «πόρτα»

Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε χθες πως η πρόταση της Νέας Αριστεράς «ξεβολεύει τις δυνάμεις της δημοκρατικής, προοδευτικής αντιπολίτευσης» και διέκρινε στον προαναφερόμενο χώρο «μια παραλυτική συναίνεση» έναντι της κυβέρνησης. Ισως κρίνει εξ ιδίων, καθώς το κόμμα του δυσκολεύεται εμφανώς να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μικρού (έστω) αριθμού Ελλήνων πολιτών, ώστε να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής: «Εχουμε δηλώσει ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο». Φαίνεται δύσκολο το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, να αφήσει την πρωτοβουλία σε ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε από την πλευρά του ότι «θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, μετά τον προϋπολογισμό, τα συλλογικά μας όργανα γι’ αυτό το ζήτημα και θα απαντήσουμε και στο αίτημα Χαρίτση… Ολα πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη ώρα». Εμμεσο αλλά και σαφές ήταν το «όχι» της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε την ανανέωση της θητείας του Χρήστου Ράμμου στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Είναι σαφές ότι ακόμη και αν υπήρχαν πιθανότητες για μια υποψηφιότητα με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, αυτή «κάηκε» από τη Νέα Αριστερά.