Πρόσω ολοταχώς για το... 3% οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν εύγλωττα την κατάρρευση της Κουμουνδούρου. Το κόμμα που οπορτουνιστικά ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας επιστρέφει στην «κανονικότητα», καθώς πλέον βρίσκεται στην πέμπτη(!) θέση πίσω και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου (στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24) η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 25% με 12,1% διαφορά από το σταθερά πια δεύτερο ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται με 12,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πια στην πέμπτη θέση με 7,1%, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται πλέον αντίστοιχα το ΚΚΕ με 8,1% και η Ελληνική Λύση με 7,2%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άνοδος του κόμματος του Περισσού που φαίνεται πως αντλεί ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν κινούνται προς τη Νέα Αριστερά, θεωρώντας προφανώς ότι τα στελέχη της «πρόδωσαν» τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφυγαν για να δημιουργήσουν το νέο σχήμα, το οποίο -θυμίζουμε- δεν εξέλεξε καν ευρωβουλευτή!

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η αντίστοιχη μέτρηση της Metron Analysis αποτυπώνει την ίδια εικόνα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πέμπτος και το ΚΚΕ τρίτο κόμμα, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατηρεί σχεδόν σταθερά τα ποσοστά του. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 23%, ελαφρά πάνω από το 22% της προηγούμενης μέτρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,8%, ενώ το ΚΚΕ περνάει ξανά στην τέταρτη θέση με 8,1% απέναντι στο 7,2% της Ελληνικής Λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, πλην της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο κόμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Στις ευρωεκλογές του 2024 έφτασε το 9% από 5,35% στις ευρωεκλογές του 2019, και από 7,69% στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Επίσης, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 κατάφερε να εκλέξει έξι δημάρχους και να καταγραφεί τρίτη δύναμη στην Περιφέρεια Αττικής με 13,87% και δεύτερη δύναμη στον Δυτικό και Κεντρικό Τομέα. Ουσιαστικά, το ΚΚΕ κεφαλαιοποιεί τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της Αριστεράς, που στήριζαν ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι απαραίτητα κομμουνιστές. Ωστόσο, με την πολυδιάσπαση που επικρατεί και την απουσία αυθεντικής έκφρασης, στρέφει το βλέμμα του προς ένα πιο παραδοσιακό και σταθερό στις απόψεις του κόμμα, το οποίο «κερδίζει» από τον κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι το μοτίβο αυτό θα συνεχιστεί...