Μια ακόμη παράσταση ανέβασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αυτή τη φορά στη συχνότητα του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Όμως το σενάριο είναι το ίδιο: μιλά για «διαφάνεια», καταγγέλλει «διγλωσσία», ζητά «κάθαρση» και στο φινάλε ρίχνει το ρητορικό πυροτέχνημα: «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να φύγει». Με απλά λόγια, όλα για όλα στον πολιτικό τζόγο μήπως και σηκώσει κεφάλι το κόμμα του, το οποίο ακόμη και με κραυγές... δεν ακούγεται.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει να βλέπει «σκάνδαλα» μόνο όταν αφορούν τη Νέα Δημοκρατία. Για τους δικούς του, τσιμουδιά. Για τα όσα έχουν ειπωθεί για πρόσωπα που βρίσκονται ή βρέθηκαν δίπλα του, σιωπή. Αντί για θέσεις και προτάσεις, ο κ. Ανδρουλάκης παίζει τον ρόλο του κατήγορου, ζητώντας συνεχώς «προανακριτικές» με στόχο την πολιτική εργαλειοποίηση θεσμών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ψηφίζω όποια εξεταστική θέλουν, -από όποτε θέλουν-, αρκεί να ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ».
Και συνεχίζει απειλώντας ότι «αν δεν υπερψηφιστεί, παραγράφεται η έρευνα για τον κ. Βορίδη και αμνηστεύεται ο κ. Αυγενάκης». Το ΠΑΣΟΚ, που κάποτε έλεγε «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», σήμερα μοιάζει να ανήκει στην τοξική μικροπολιτική.
Μίλησε και για την τραγωδία των Τεμπών, επαναλαμβάνοντας πως «η κυβέρνηση επέλεξε την πρόταση του ΚΚΕ για να βγάλει από το κάδρο της έρευνας τον Κ. Καραμανλή». Αλλά ποιος τα λέει αυτά; Αυτός που η μόνη του κυβερνητική εμπειρία είναι ο μόνιμος παρατηρητής, από τις Βρυξέλλες ή τα πάνελ, χωρίς ποτέ να αναλάβει ευθύνη για τίποτα. Ένας πολιτικός που τάζει «κάθαρση» αλλά δεν έχει απαντήσει ούτε καν για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες υποθέσεις του παρελθόντος.
Όσο για τα εθνικά; Εμφανίστηκε ξανά πιο... θυμωμένος και από την Άγκυρα. Για τη συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή άμυνα αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν έβαλαν ρήτρα ώστε να συμμετέχουν μόνο χώρες που δεν αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της ΕΕ;». Και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός λειτουργούν με διαφορά φάσης». Για την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Αίγυπτο ύψους 4 δισ. ευρώ, τον πείραξε που «δεν μπήκαν πρόνοιες ούτε για το μεταναστευτικό, ούτε για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά».
Το ίδιο και στο μεταναστευτικό: από τη μία δηλώνει πως «το ισχυρότερο μήνυμα σε έναν οικονομικό μετανάστη είναι ότι θα επιστρέψει γρήγορα στην πατρίδα του», κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί «με την αναστολή του ασύλου, αναστέλλει την απόρριψη και τον επαναπατρισμό». Πόσες θέσεις έχει τελικά το ΠΑΣΟΚ; Όσες και τα likes σε αντιπολιτευτικά tweets; Την ίδια ώρα, ειρωνεύεται και τους υπουργούς Πλεύρη και Γεωργιάδη, επειδή –όπως είπε– «πανηγύριζαν ότι μηδένισαν τις ροές, ενώ το Σαββατοκύριακο ήρθαν εκατοντάδες μετανάστες».
Στο φινάλε, δεν έλειψε και το καθιερωμένο «μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο». Όπως δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί αυτή τη στιγμή να ανοίξει τον δρόμο για πολιτική αλλαγή. Είναι το μόνο κόμμα που έχει πρόγραμμα για να κυβερνήσει τον τόπο». Για να το παρουσιάσει… κάποια στιγμή, ίσως στη ΔΕΘ. Μέχρι τότε, ας αρκεστούμε στις γνωστές γενικολογίες περί «μηδενικής ανοχής στη διαφθορά» και «προστασίας της οικογένειας».