Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει –και συνεχίζει να το δηλώνει– πως το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον ίδιο θα είναι η… σοβαρή αντιπολίτευση στη χώρα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξεπερνώντας κανείς το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του, δεν κατάφερε παρά να αυξήσει ελάχιστα το ποσοστά του στις εθνικές εκλογές –την ώρα της ιστορικής συντριβής και της καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ–, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τον όρο «σοβαρή αντιπολίτευση» ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλλον χρειάζεται διευκρινίσεις.

Τα fake news του Παύλου Χρηστίδη για τις καταστροφές από τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία και η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη για την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη απέχουν πολύ από αυτό που στην πολιτική χαρακτηρίζεται σοβαρότητα.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται περισσότερο να διεκδικεί να γίνει ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στον χώρο της κεντροαριστεράς. Μετά τις πρώτες εθνικές εκλογές του Μαΐου, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίσθηκε να ασπάζεται τη λογική του λαϊκισμού. Συνέχισε και μετά το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών του Ιουνίου.

Η παρουσία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ενδεικτική. Όπως και αυτή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών – ειδικά αυτή που χτύπησε με μανία τον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως ήδη συζητείται στο περιθώριο η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη. Και δεν είναι λίγα τα στελέχη που υποστηρίζουν πως επιλέγει τον… εύκολο δρόμο του καταγγελτικού λόγου και του λαϊκισμού έναντι αυτού μιας σοβαρής αντιπολιτευτικής τακτικής που απαιτεί σχέδιο και πρόγραμμα. Τα ίδια στελέχη παραπέμπουν μάλιστα και στην παρατεταμένη απουσία του την καλοκαιρινή περίοδο, όταν ασκούσε αντιπολίτευση μέσα από διάσπαρτες αναρτήσεις εκ του μακρόθεν…