Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν τις εξελίξεις με τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας αυτόν που θα επικρατήσει. Γνωρίζουν όμως ότι για να λειτουργήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση θα απαιτηθεί χρόνος. Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του εμφανίζονται ανήσυχοι. Ίσως και κάτι περισσότερο…
Το γεγονός ότι πήγαν να ψηφίσουν 145.000 ψηφοφόροι, σε συνδυασμό με την πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη, δεν θεωρείται αμελητέο για τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο φόβος να υπάρξει ένας νέος αρχηγός που ήδη χαρακτηρίζεται και ως «new kid in town» δύναται να ανακόψει τη ροή… καυσίμων από τον διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό συνδυαστεί και με την πολιτική εξαφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη, μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη που καταγράφουν τις εξελίξεις. Τις συνδυάζουν με τις χαμηλές πτήσεις στην πρόσφατη εκλογική μάχη –διότι χαμηλές ήταν, ανεξάρτητα τι λένε οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και ο ίδιος– και την αδυναμία του αρχηγού τους να εισπράξει ποσοστά από την εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτιμούν δε πως ένα νέο πρόσωπο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων εν όψει και των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν το 2024 με τον κίνδυνο να παραμένει το ΠΑΣΟΚ στα σημερινά του ποσοστά ορατό. Παράλληλα, το μόνο που δύναται να αξιοποιηθεί είναι η περίπτωση Παύλου Πολάκη που βρίσκεται δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και πάλι αυτό θα φανεί στην πορεία.
Στην περίπτωση που εκλεγεί η Έφη Αχτσιόγλου, κάνει δηλαδή την ανατροπή, επίσης θα εμφανιστεί ως ισχυρή αντίπαλος αφού θα έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα και να αποκτήσει δυναμική, έστω και επικοινωνιακή.
Και στις δύο περιπτώσεις η τροπή που έλαβε η διαδικασία εκλογής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί άγχος, αγωνία και ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που προς το παρόν μόνο τον τίτλο της «σοβαρής αντιπολίτευσης» δεν δείχνει να διεκδικεί. Ακολουθεί τη λαϊκίστικη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και την αντιπολιτευτική λογική του καταγγελτικού λόγου.