Ηταν εποχές ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είχε εντάξει τις συμμετοχές του Δημοσίου, τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και της ΕΥΑΘ, στο περίφημο Υπερταμείο. Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νόμου του 2016 και το 2023 εντέλει θα επιστρέψουν οι δύο εταιρείες στην αγκαλιά του Δημοσίου. Η κυβέρνηση θα καταθέσει σε νομοσχέδιο την επαναφορά των εταιρειών ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο και θα ανήκουν στο υπουργείο Υποδομών, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο νέος νόμος δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των τιμών των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Η ελεύθερη διασπορά των μετοχών στο επενδυτικό κοινό θα παραμείνει σταθερή στο 29% για την ΕΥΔΑΠ και στο 20,5% για την ΕΥΑΘ. Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών στη μετοχική τους βάση είναι στο 10% του Paulson της Τράπεζας Πειραιώς στην ΕΥΔΑΠ και στο 5,5% που κατέχει η γαλλική Suez Group και που εξειδικεύεται στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ολα πλέον αποκτούν μια κανονικότητα στον τόπο, μετά τις «αριστερές» κινήσεις του παρελθόντος για την ένταξη των «ασημικών» του κράτους στο Υπερταμείο. Και να σκεφτεί κανείς ότι προεκλογικά κατηγορούσαν τον Μητσοτάκη ότι ήθελε να ξεπουλήσει το νερό. Αλλά και γι’ αυτό πήραν 17%…