Το μήνυμα του πρωθυπουργού στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στους ολιγάρχες της ενημέρωσης, από τη βήμα της ΔΕΘ, ήταν καθαρό και αυστηρό: «Εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό». Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε λίγες ημέρες μετά την –εμμονική θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος– μαύρη προπαγάνδα συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης ότι δήθεν «κατέρρευσε» ή «καταρρέει» το ΕΣΥ.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για χιλιάδες δωρεάν απογευματινά ιατρεία. «Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να έχουμε και την τελική επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία. Θα πάρουμε 51 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα τα διοχετεύσουμε σε δωρεάν –επαναλαμβάνω, δωρεάν– απογευματινά χειρουργεία, ανακουφίζοντας 37.000 συμπολίτες μας. Αυτούς που περιμένουν τον περισσότερο χρόνο για να έχουν μια επέμβαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η χώρα το 2027 θα έχει ανακαινισμένα 156 κέντρα υγείας, 93 νοσοκομεία, δεκάδες καινούργια τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα έχει περισσότερους γιατρούς».

Ματαιοπονούν...

Στη συνέχεια, μιλώντας για την «επίμονη ακρίβεια», όπως τη χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός είπε ότι «όποτε χρειάστηκε, δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των επιχειρήσεων για να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην επίμονη ακρίβεια. Δεν υπολογίσαμε τις αντιδράσεις από τα υψηλά πρόστιμα για όσους βρήκαν την ευκαιρία της αισχροκέρδειας με άλλοθι τον πληθωρισμό. Μία μάχη που, το υπογραμμίζω, θα συνεχιστεί μέχρι η αγορά να ομαλοποιηθεί».

Και για όσους της επιχειρηματικής ελίτ, της διαπλοκής και της ολιγαρχικής ενημέρωσης κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς έστειλε ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι δεν χαμπαριάζει από «πιέσεις»: «Το έχω πει πολλές φορές: αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς μπορεί να ενοχλούν λίγους, μερικούς. Αν αυτοί είναι οι ισχυροί και έχουν και ΜΜΕ, τότε λογικό και αναμενόμενο ίσως είναι να τα ενεργοποιούν εναντίον της κυβέρνησης, με ψεύτικες εντυπώσεις που οι ίδιοι θεωρούν πιέσεις. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι κοπιάζουν άδικα, γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό».

Με λίγα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι ματαιοπονούν η διαπλοκή και κάποιοι καναλάρχες, όσο κι αν εξαπολύουν μύδρους προς την κυβέρνηση για θέματα που έχουν να κάνουν με το ΕΣΥ ή με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κανένα χατίρι...

Προφανώς είναι «δυσαρεστημένοι» και «θυμωμένοι» από τη σθεναρή απροθυμία του πρωθυπουργού να τους κάνει «χατίρια» και «περίεργες διευθετήσεις». Προφανώς είχαν μάθει αλλιώς, ειδικά, με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (σ.σ.: την καλύτερη και πιο έντιμη κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο, είχε πει ο απίθανος Τσίπρας) και τώρα είναι λογικό (για τα δικά τους συμφέροντα) να... ζορίζονται κομματάκι. Προφανώς δεν τους «αρέσουν» ούτε η κανονικότητα ούτε οι κανόνες. Το δείχνουν με όλους τους τρόπους. Ωστόσο, η «δυσανεξία» τους «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», όπως τους έχει (δημόσια) διαμηνύσει ο πρωθυπουργός, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή μετουσιώνεται σε φαιά προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης και των θεσμών της χώρας.

Και μπορεί οι διαπλεκόμενοι να νιώθουν άνετα με το κουστούμι των «νταβατζήδων» που θέλουν, με τον παρά τους, να κάνουν κουμάντο στη χώρα, όπως εύστοχα είχε πει και ο Κώστας Καραμανλής για τη διαπλοκή της εποχής του, ωστόσο αυτές οι πρακτικές και οι κοτζαμπάσικες «λογικές» δεν μπορούν να... ευδοκιμήσουν με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξάλλου τα τελευταία πέντε χρόνια όσες προσπάθειες κι αν έκαναν (μόνο λίγες δεν τις λες) ήταν όλες άκαρπες για τα δικά τους (και μόνο) συμφέροντα, καθώς και για τα χοντρά τους πορτοφόλια.

Πολλά στραπάτσα

Συμπερασματικά, τα στραπάτσα που έχουν πάθει, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ολιγάρχες και διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες είναι μεν πολλά αλλά καθόλου διδακτικά για τις αφεντιές τους. Τουναντίον. Δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον «ιερό» σκοπό τους: να ρίξουν, δηλαδή, με κάθε τρόπο την κυβέρνηση. Με «όπλα», κυρίως, τα μέσα ενημέρωσης που έχουν στα χέρια τους θα προσπαθήσουν να «επιφέρουν» το «τελειωτικό χτύπημα» στην «ανυπάκουη» κυβέρνηση. Δεν θα τα καταφέρουν, αλλά η ελπίδα ως γνωστόν παθαίνει τελευταία...

Στο ερώτημα, τέλος, πώς σκοπεύει να αντιδράσει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο που δέχεται, η απάντηση από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι σχεδόν μονολεκτική: «Διαφάνεια και νομιμότητα παντού. Και ο νοών νοείτω».