Ένα μεγάλο πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, σε μια περίοδο στην οποία οι εισαγωγές αυξάνονται και η κλιματική κρίση βάζει υψηλά εμπόδια στην παραδοσιακή γεωργία. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση εκπονεί ένα σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι επενδυτές θα αναλάβουν να καλλιεργήσουν αυτές τις εκτάσεις κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας. 

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις, μοιάζει με φτωχός συγγενής στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 οι θερμοκηπιακές καταλάμβαναν λίγο περισσότερα από 55.000 στρέμματα με παραγωγή 496.000 τόνους ή 9 τόνους ανά στρέμμα. Την ίδια ώρα στην Τουρκία υπάρχουν 800.000 στρέμματα θερμοκηπίων. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενη τάση για επενδύσεις στο χώρο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών από επιχειρηματίες χωρίς εμπειρία στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από το Ισραήλ, μια χώρα που είναι πολύ μπροστά σ’ αυτόν τον τομέα.