Το ερώτημα του επόμενου διαστήματος είναι εάν θα κάνει κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας και τι κόμμα θα είναι αυτό: κόμμα της Κεντροαριστεράς απαλλαγμένο «τοξικών υλικών» ή κόμμα της Αριστεράς άνευ φορτίων; Κατά μια εκδοχή, το νέο κόμμα θα δημιουργηθεί στα χαλάσματα της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που φαίνεται να μη χωράει στον μονοψήφιο σε ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας. Αλλά και να επιθυμούσαν στην Κουμουνδούρου την ανανέωση των όρκων με τους εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενους, το δεδομένο ότι βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσίπρα δείχνει ποια θα είναι η επιλογή τους.

Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιστρέψει στα παλιά λημέρια του και ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρεί το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ… με λιγότερο ΚΙΝΑΛ. Ενα κόμμα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας ενταγμένο στην ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο απώτερος στόχος θα είναι η σύμπηξη «προοδευτικού» μετώπου απέναντι στη φιλελεύθερη Κέντρο- Κεντροδεξιά ΝΔ προς άγραν ψήφων του Κέντρου: όσων δηλαδή ψήφισαν ΝΔ λόγω Μητσοτάκη.

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα θα εξαρτηθούν από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει έναντι της κυβέρνησης: Θα αντιγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό μοντέλο αντιπολίτευσης; Και αυτό τελεί υπό την κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Εάν θελήσει να τον καταστήσει (Ανδρουλάκη) συνομιλητή του και ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του έναντι των προκλήσεων, που αυτή τη φορά δεν θα εκπορεύονται από την Αριστερά και τα παράγωγά της.